Griepvaccin in de uitverkoop

Klink schafte vorig jaar 34 miljoen doses aan. Daarmee kon de hele Nederlandse bevolking twee keer worden ingeënt. Dat bleek echter niet nodig. Alleen de risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, kregen een prik. Het gevreesde virus bleek slechts een milde vorm van griep te zijn. Artikel HIER.

Tja, en daar zit je dan met je dure vaccins. Negentien miljoen stuks. De inkoopwaarde bedraagt tussen de 105 en de 160 miljoen euro. Niet echt een duurzame investering. De vaccins kan men aan de straatstenen niet kwijt. Ik kan me nog herrineren dat ik minister Klink in het programma Goedemorgen Nederland hoorde vertellen hoe eventueel ongebruikte vaccins zouden worden doorverkocht aan andere landen. Uiteindelijk gebeurde dat niet of nauwelijks. ‘NRC schrijft zaterdag dat Cyprus in oktober tweehonderdduizend vaccins van het ministerie kocht en dat Malta er in december tachtigduizend overnam. Andere landen willen de vaccins vooralsnog niet hebben en daarom wordt nu gesproken met fabrikanten over terugverkoop van de vaccins, schrijft minister klink  in een brief aan de Tweede Kamer.


2 reacties op „Griepvaccin in de uitverkoop“

  • Ja de industrie heeft hier goed geboerd. Men heeft het voor elkaar gekregen de (Europese) landen tegen elkaar uit te spelen waardoor ze de prijs konden opdrijven. Ik kan me zelfs herinneren dat het contract dat de Nederlandse staat afsloot geheim moest blijven. Is daar nog iets over bekend geworden later?

  • Dirk:

    Hmm. Goeie vraag. Misschien komt dat nog wel uit nu ze met de industrie onderhandelen over terugnemen van de vaccins.

Reageer

Archief