Kwakkellockdown

Als het aan mij ligt wordt kwakkellockdown hét woord van 2020. Kan de overheid het wel een intelligente lockdown noemen, of een gedeeltelijke lockdown. Kwakkelen, het is.

Sowieso is een lockdown gewoon een lockdown. Helemaal niks een beetje of gedeeltelijk. Een beetje gek, dat bestaat ook niet. Het is helemaal of niets. Dat zegt De Jeugd Van Tegenwoordig zelf, dus dan is het waar. Niet overtuigd? Wat dacht je van gedeeltelijk op slot? Dat is dus open, vrij, voor het grijpen. Of Duitse humor. Ook niet om te lachen.

Het valt niet uit te leggen die halfslachtige lockdown. Ik ben gelukkig geen horecaondernemer. Met mijn anders zo rustige karakter zou ik toch zomaar gillend gek worden. Nee, niet een beetje of gedeeltelijk gek. Hélemaal gek. Heus, het zal helpen dat we niet met z’n allen naar het café of restaurant gaan. Maar in een gemiddelde winkel loop je meer risico om besmet te raken met corona. En dat je in een vol vliegtuig gewoon naar Curacao mag vliegen slaat natuurlijk nergens op.

De meeste besmettingen vinden plaats thuis of op het werk. Ik werk sinds maart voornamelijk vanuit huis. Deze foto is genomen vanuit mijn kamer op 15 maart. Normaal gesproken kun je na 9.00 uur geen plekje meer vinden. Kort nadat de scholen weer open gingen werd het drukker en drukker. Nu is er geen verschil meer met de situatie vóór corona. Dat mensen zich geen moer aantrekken van alle dringende adviezen is dé reden voor de stijgende cijfers. Zo komen we nooit van die maatregelen af. En ik, als braafste jongetje van de klas, snak daar naar.

De enige echte reden voor Nederlanders om thuis te werken zijn kinderen die thuis blijven van school. Ik ben de laatste die zal pleiten voor het sluiten van de scholen. Maar een beroep doen op het gezonde verstand van mensen is naïef. Rutte en De Jonge herhalen elke persconferentie dat alles te maken heeft met gedrag. Dat klopt. En het zou aardig zijn als de overheid eraan meewerkt om dat gedrag te beïnvloeden. Handhaven is een mooi Nederlands woord, maar ik denk dat we het een lange tijd geleden zijn verleerd. En duidelijk zijn, dat helpt ook. En als je dat allebei niet doet, dan krijg je dus een kwakkellockdown.

Reageer

Archief