Tips voor TOGS

Het is een onmogelijke opgave om in deze coronacrisis alle ondernemers te redden. Regelingen vanuit de overheid worden uit de grond gestampt. Het geld is nú nodig, dus de loketten gaan open. Terwijl ze er nog (lang) niet klaar voor zijn. Al doende leert men. In deze blog een paar gratis tips voor de overheid.

Ondernemers en zzp’ers die niet meer mogen werken lopen sinds het afkondigen van de maatregelen inkomsten mis. En het gaat hard. De omzet daalt naar nul, terwijl de vaste bedrijfslasten doorlopen. Ook privé moet de huur worden betaald of de hypotheek. De zorgverzekering blijf incasseren, net als de energiemaatschappij. De uitgaven van huishoudens hebben zich aangepast aan de inkomsten. Als er per maand een paar duizend euro minder inkomsten zijn, heb je al gauw een probleem.

Als ergens duidelijk is dat de regeling nog niet af is, dan is het de TOGS-regeling. TOGS staat voor Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. TOVEGS zou beter zijn: Tegemoetkoming Ondernemers Van Enkele Getroffen Sectoren. De lijst is best wel lang. Maar niet lang genoeg. Bijvoorbeeld, alle contactberoepen zijn door de maatregelen van de overheid verboden. Dan zou je denken dat al die sectoren op de lijst staan. Maar mensendieck-, cesar- en andere therapeuten staan niet op de lijst. Kappers en nagelstylisten wel. Acupuncturisten, osteopaten, masseurs, fysiotherapeuten en chiropractor? Nope, niet op de lijst. Zeilscholen en Yogascholen ook niet. Sportscholen en heel veel ander sporten dan weer wel. Het lijkt volstrekt willekeurig.

Waarom zou je überhaupt een lijst van sectoren willen vaststellen? De voorwaarden waaraan je verder moet voldoen zijn meer dan voldoende om te selecteren. En als ik zeg meer, dan bedoel ik ook méér dan voldoende. Zo moet je een vestiging hebben anders dan je privéadres. Je moet kunnen aantonen dat je door de crisis ten minste 4000 euro omzet misloopt over een periode van drie maanden. En bovendien moet je verklaren dat je over drie maanden ten minste 4000 euro aan vaste lasten verwacht voor je onderneming.

Veel kleine ondernemers komen niet aan de 4000 euro aan vaste lasten. Ik snap ook niks van deze voorwaarde. Waarom moet je verklaren dat je ten minste 4000 euro aan vaste lasten verwacht, terwijl je ook moet verklaren dat je 4000 euro minder omzet hebt? En het is niet vrijblijvend verklaren: ‘Wij controleren uw aanvraag achteraf’. Tot 5 jaar later kan de tegemoetkoming worden teruggevorderd.

Er valt vast nog wel meer over de TOGS te zeggen. Ik hou het bij twee tips:

  1. Vergroot het aantal sectoren ruimhartig, of beter: schaf de lijst met sectoren af
  2. Verlaag het minimale bedrag voor vaste lasten, of beter: schaf het af

Inmiddels hebben de minister en de staatsecretaris aangegeven dat er meer maatwerk nodig is. Het zal wel met geld te maken hebben en de angst om een open cheque af te geven. Even goed rekenen zou ik zeggen. Een regeling waar niemand aanspraak op kan maken betekent een gesloten knip.

Reageer

Archief