Waar blijven de miljarden?

Sinds de uitbreiding van de lijst met SBI-codes zijn er nu ongeveer 270.000 ondernemingen die in aanmerking komen voor de TOGS-regeling. Stel dat iedereen aan de voorwaarden voldoet, dan kost dat de staat 270.000 x €4000 = €1.080.000.00. Iets meer dan een miljard euro dus. Een miljard is precies het bedrag dat minister Hoekstra in een oogwenk heeft toegezegd over te maken aan Zuid-Europa.

In de praktijk zal slechts een deel van het miljard aan ondernemers worden overgemaakt. Lang niet iedereen voldoet aan de voorwaarden, met name niet aan de voorwaarden voor eigen vestiging en voor te verwachten kosten van ten minste € 4000,- over drie maanden. Maar laat ik proberen een schatting te maken. Op de website met open data van het CBS kun je vinden hoeveel bedrijven er zijn in Nederland. Dat zijn er bijna 1,8 miljoen. Bij ongeveer 1,4 miljoen van die bedrijven is slechts 1 persoon werkzaam. Dat is 77%. Voor de dienstverlenende sector is dat zelfs 85%. Een groot deel van de getroffen ondernemingen zit in de dienstverlenende sectoren, dus laten we verder rekenen met 80%.

Hoeveel veel van die eenmanszaken zal aanmerking komen voor de TOGS-regeling? Hebben ze allemaal een vestiging anders dan hun privéadres? Wat voor bedrijf moet je hebben om als enige werkzame persoon aan € 4000,- aan lasten te komen in drie maanden tijd? Dat haalt een masseur niet, of een fysiotherapeut, of een nagelstylist, pedicure of visagist. Maar ook winkels zijn vaak eenmanszaken, en als je niet op een toplocatie zit en de huur is betaalbaar, dan zal je aan die € 4000,- niet gauw komen.

Hoeveel veel van die eenmanszaken zal aanmerking komen voor de TOGS-regeling? Staan ze op de lijst met SBI-coders en voldoen ze aan de voorwaarden? Hebben ze allemaal een vestiging anders dan hun privéadres? Maken ze als eenmanszaak ten minste € 4000,- aan kosten? Dat haalt een masseur niet, of een fysiotherapeut, of een nagelstylist, pedicure of visagist.
Stel dat van die 80% slecht een kwart in aanmerking komt voor de TOGS-regeling. 80% van 270.000 = 216.000. Waarvan dan een kwart = 54.000 bedrijven die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming. Tel daar voor het gemak de resterende 20% bedrijven (met meer dan twee werkzame personen) bij op en je komt op 108.000 bedrijven. Dat kost de overheid 108.000 x € 4000,- = 432.000.000 miljoen. Nog niet de helft van het miljard waarmee ik begon te rekenen. Dat is maar een fractie van het noodpakket van 20 miljard waar minister Hoekstra rekening mee houdt? Waar gaan al die miljarden dan naar toe, naar de Tozo-regeling? Of de NOW?

De Tozo is een overbruggingsregeling die het salaris aanvult tot bijstandsniveau (€ 1050,- voor alleenstanden). Stel dat de helft van alle 1,4 miljoen eenmanszaken getroffen wordt door de maatregelen en een uitkering aanvraagt, dan kost dat 700.000 x € 3150,- = € 2.205.000.000,-. TOGS en Tozo samen dus goed voor 2,2 mld + 0,4 mld = 2,6 miljard. Dan mis ik nog steeds een groot deel van het beschikbare noodpakket.

Gaat de rest allemaal naar de NOW? Voor de NOW komen nog minder bedrijven in aanmerking, want is voor bedrijven met personeel. Maar zijn de ondernemers daar mee gered? Vooral de werknemers in loondienst worden gered. Hun loon wordt verplicht voor 100% uitbetaald. Terwijl slechts een deel van de omzetdaling wordt gecompenseerd en de de kans ook bestaat dat ze door deze compensatie niet in aanmerking komen voor de TOGS-regeling.
De regelingen zijn toch juist bedoeld voor ondernemers en zzp’ers? Het lijkt er niet op. Ze zijn in ieder geval niet door ondernemers bedacht.

De uitbreiding van de TOGS met de non-food sector kwam er in allerijl. De inkt van de regeling was nog niet droog of de lijst met SBI-codes werd uitgebreid met non-food. Nu zijn we een week verder en er is sindsdien niks meer veranderd. Ik ben goed van vertrouwen, een beetje naïef zelfs. Maar nu begin ik toch achterdochtig te worden. Heeft de overheid een voorkeur voor het in stand houden van bepaalde sectoren? Het begint erop te lijken dat de overheid de overige getroffen sectoren moedwillig om zeep helpt.

Reageer

Archief