Ooit een normale snorfiets gezien?

Op de racefiets word ik regelmatig ingehaald door snorfietsen. Terwijl ik ploeter om de 30 km/u  te halen, zoeven de Vespa’s met blauw kenteken mij voorbij. Lekker zonder helm, op een opgevoerde snorfiets, met je gel-haren in de wind. Als ik zeg dat in Nederland 8 van de 10 snorfietsen zijn opgevoerd, denk ik dat dit een voorzichtige schatting is. Ik haal maar héél weinig snorfietsen in.
Wanneer je een Vespa bestelt in de snorfietsenwinkel, vragen ze je of je hem opgevoerd wil hebben of niet. Ik zou het ook niet geloven, als een vriend van mij het niet zelf heeft meegemaakt. Het verklaart wel mijn waarnemingen op de racefiets. Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Dus wat doen we in Nederland om het probleem van de opgevoerde snorfietsen op te lossen? Precies, we verplichten vanaf 1 januari 2023 de gebruikers om een helm te dragen. En dat is logisch. Want ijdeltuiten die écht geen helm willen dragen kopen nu massaal een elektrische fiets. Die ze in de fietsenwinkel gratis en voor niets laten opvoeren. De e-fatbike schijnt nu in trek te zijn bij deze doelgroep. In januari zal ik worden ingehaald door elektrische fietsers zonder kenteken zonder helm. En de eenzame racefietsers baant zichzelf een weg, tegen de wind in. Maar liever wel met een helm op zijn kop.

Reageer

Archief