P3 is te duur

Ik heb hem bestudeerd, de jaarrekening. Nu ben ik aardig gewend om naar jaarrekeningen te staren, maar dan meestal met een iets meer uitgebreide toelichting. Ik heb dus nog wel wat vragen over de jaarrekening van P3.

Toch de conclusie: P3 is te duur voor de gemeenschap. De netto omzet bedraagt €769.129. De inkopen voor horeca, productie, verhuur en andere projecten bedragen €638.045, waarvan €370.625 wordt besteed aan het inkopen van producties. Er blijft netto dus maar weinig over van de omzet. Daarnaast zijn er nog kosten voor onder andere hypotheek en personeel. Al met al moest er de afgelopen jaren ruim €1.200.000 per jaar bij, om de begroting sluitend te krijgen.

Cultuur is leuk en nodig enzo, maar je moet het je wel kunnen veroorloven. En de gemeente moet flink bezuinigen. Onder andere vanwege een zwaar op de begroting drukkende erfenis van de stadsverwarming. De gemeente is niet over een nacht ijs gegaan en P3 was zeker niet het enige onderwerp van bezuinigingen. In het boek van maatregelen bij de programmabegroting worden de voorstellen tot bezuinigingen een voor een toegelicht. Op bladzijde twaalf een toelichting op het voorstel om P3 commercieel te exploiteren. Toelichting samengevat: de gemeente geeft teveel geld uit aan kunst en cultuur en maakt liever een principiële keuze die hout snijdt, dan pappen en nathouden met een iets lagere subsidie voor P3. Nou, dat is uiteindelijk toch pappen en nathouden geworden.

Toch zonde. P3 heeft potentie en wordt lang niet optimaal benut. Zo blogde ik al eens dat de programmering wel commerciëler kan. En meer toegesneden op het Purmerendse volk. Maar ook op avonden dat er grote bands spelen valt er meer uit te halen. Laat een regionaal bandje in het voorprogramma spelen. Desnoods voorafgaand aan het vaste en vaak verplichte voorprogramma bij de hoofdact. De optredens zijn nooit uitverkocht en het zorgt al snel voor een stijging van de kaartverkoop met honderd stuks. En je hoeft de ‘kleine’ bandjes niet meer op een andere avond ‘de kans’ te geven voor een hond en een halve paardenkop. Of combineer een artiest met een aansluitend dance-event in de naastgelegen zaal. Muziekstijl beetje aanpassen op de act. Of juist niet. Of draai een film. Ofzo. Stand-up commedie? Combineren op één avond en verschillende doelgroepen aanspreken. Zo doen ze dat al jaren in de Melkweg. Discotheek in Purmerend is dan ook niet meer nodig. Ja, ik lul ook maar wat, schrijf het op zonder pauze om na te denken.
En het pand verhuren dan?! Het staat meer dan negentig procent van de tijd leeg te zijn. Er zijn toch wel partijen die behoefte hebben aan een podiumzaal of theaterzaal? De ruimte voor Theater de verbeelding wordt 50 keer per jaar gebruikt. De rest van de tijd staat het leeg. Ongelofelijk vind ik dat. Vestig er een dansstudio, iets met latin en salsa, lekker hip. En daarna even chillen met een hapje en een drankje erbij in de foyer.

Ik heb niet echt de indruk dat de medewerkers en directie van P3 ontzettend hun best doen om de omzet te vergroten. Voorlopig hoor ik ze in de media alleen maar jammeren over het korten op de subsidie. Stop met zeiken en ga aan de slag, zeg ik. Je kan wel hopen dat die subsidie volgend jaar vanzelf weer stijgt, maar ik heb daar een hard hoofd in. Gratis tip voor P3 van DirkZijn: lees het boekje Wie heeft mijn kaas gepikt?

1 reactie op „P3 is te duur“

Reageer

Archief
Categorieën