Populisten kabinet

Regeren, dat is verantwoordelijkheid nemen voor de troep die is ontstaan in de kabinetten voor jouw tijd. Bij het kabinet Rutte hebben ze daar een heldere opvatting over: puinruimen. Dat klinkt stoer, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alles uit het verleden kan je afschuiven op  je voorgangers. Vaak zijn er meerdere kabinetten betrokken geweest bij het ontstaan van een probleem. De kans is dus groot dat je zelf medeverantwoordelijk bent voor de rotzooi. Wie kwam er op het idee om de Nederlandse Spoorwegen te privatiseren? Dat moet de VVD zijn geweest. Wie roept nu dapper dat de top van NS/Prorail moet worden vervangen? De VVD opnieuw. Maar is het vervangen van de directie een realistische oplossing voor dit probleem? Ik vraag het me sterk af, maar het maakt de VVD niet uit. Die is bezig de frustratie van de afgelopen jaren te botvieren. Het criterium is: als er draagvlak voor is bij onze kiezers, dan doen we het.

3 reacties op „Populisten kabinet“

 • Raymon:

  Het criterium, als het de onderbuik aanspreekt dan levert dat zetels op.

 • gorris:

  Tja da’s een lastige: eigenlijk is populisme het toppunt van democratie, dus….

 • Dirk:

  Gorris, ik begrijp wat je bedoelt, maar ik weet het niet hoor. Het is meer wat democratie is geworden de laatste tijd. Democratie is wat mij betreft staan voor je ideeën, ruimte voor meerdere overtuigingen. Verschillende gedachtengoeden en visies zo goed mogelijk verwoord en uitgedragen door verschillende politieke partijen. Het volk bepaalt dan eens in de vier jaar welke personen het best in staat zijn hen te overtuigen. Je staat ergens voor en handelt daar naar.

  Dat betekent dus niet dat je als liberaal in de regering komt en dan ineens niet meer voor de vrijheid van meningsuiting bent, zoals de VVD nu bijvoorbeeld laat zien bij het aangekondigde verbod op een oproep tot bankrun. Het betekent ook niet dat je vergeet waarom de NS geprivatiseerd is en dan als het fout gaat afgeeft op de rotzooi die is ontstaan. Nee, dan moet je flink zijn en staan voor je principes. Dus: of je laat de NS de NS, haalt je handen er vanaf en als het bedrijf failliet gaat heet dat marktwerking, of je neemt verantwoordelijkheid voor de keuze die je hebt gemaakt en helpt de wankelende NS weer op de rails.

Reageer

Archief