Pont Ilpendam uit de vaart door ijs

Weer een prachtig stukje proza van Ronald Massaut in het Noordhollands Dagblad, editie Waterland.

ILPENDAM – De pont tussen Ilpendam en Landsmeer is uit de vaart. De oorzaak hiervoor is ijsvorming.

De kans is groot dat het pontje ook de komende dagen niet zal varen. Volgens de weersverwachting gaat het de komende nachten nog steviger vriezen dan het de afgelopen periode heeft gedaan. Zolang er ijs ligt, zal de pont niet varen.

Het pontje bij Het Schouw is nog wel in de vaart. In tegenstelling tot de pont bij Ilpendam, die wordt gerund door de particuliere onderneming Pontveer Loots, is het veer bij Het Schouw in eigendom bij de overheid, namelijk de provincie Noord-Holland. Die ziet in de weerssituatie kennelijk geen aanleiding de pontverbinding stil te leggen.

Wie vanaf de Kanaaldijk in Landsmeer naar Ilpendam wil, of andersom, moet met de pont bij Het Schouw, of omrijden via de Nelson Mandelabrug in Purmerend.

5 reacties op „Pont Ilpendam uit de vaart door ijs“

 • Het is bij de konijnen af dat het pont niet vaart , er is veel geld uigegeven voor de totale exploitatie,Omdat de heren Loots het (zware) werk niet aankonden hebben de buurtbewoners langs het kanaal er voor gezorgd dat de gemeente extra geld beschikbaar heeft gesteld voor een extra pontbaas ,zodat de openingstijden waren gewaarborgd.Een klant met het bootje overzetten is er niet bij in verband met rug klachten (opmerking van de heren is, wij zijn ziek van de pont geworden ) Nu ligt er een maagdelijk vliesje ijs in het kanaal en het pont vaart niet tot dat het ijs gesmolten is,dit kan wel tot maart 2011 duren De heren vergeten zeker wie hun salaris betaald,dat is wel de gemeenschap ..

  Bericht van de gemeente
  Na Landsmeer heeft ook de gemeente Waterland besloten extra geld te steken in de pont bij Ilpendam. De pontbazen Willem en Erik Loots kunnen nu een extra kracht inhuren en het pontje kan blijven varen volgens de huidige dienstregeling. De twee gemeenten steken jaarlijks elk 12.500 euro extra in de pont. Tot nu toe gaven ze elk een subsidie van een kleine 35.000 euro per jaar aan de firma Pontveer Loots, die in 2006 de pont van hen overnam.

 • drecul:

  Jezus voor dat geld kun je beter een brug bouwen, heb je nergens meer last van.

 • [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Autobedrijf Jan Wals, Dirk Olsthoorn. Dirk Olsthoorn heeft gezegd: [Blog] Pont Ilpendam uit de vaart door ijs: Weer een prachtig stukje proza van Ronald Massaut in het Noordhollan… http://bit.ly/dFRj4P [...]

 • Dirk:

  Precies, wat je zegt Jan, daar had het artikel natuurlijk over moeten gaan.

 • j leguijt:

  jan een mooi stukje maar niet helemaal volledig 90 procent van de dag op een stoel zitten en dan als werk op een knopje drukken ik wil wel eens zien hoe lang jij dat volhoudt dit weekeind en de dagen er voor een hoop teleurgestelde mensen die na lang wachten maar weer terug gingen er was geen pontwachter te zien,dus ook het bootje vaarde nietgeen ijs te bekennen dus het was wel mogelijk om te roeien? er is er maar een die blij is de firma evenboer die blijft aan het werk met het pontje dat zo prima bevalt volgens de gemeente

Reageer

Archief