Spaan fileert Jol

4 punten voor Martin Jol, in Spaan geeft punten, Noordhollands Dagblad.

Zou Martin Jol nog wel eens naar de Spurs kijken? Of naar Barcelona, Arsenal en Real Madrid? Van die eltallen met echte voetballers op het middenveld?
Als Jol het Nederlandse elftal met Van der Vaart als linkshalf ziet spelen, steekt hij daar dan iets van op? Dat het bijvoorbeeld de moeite loont om talent te verzamelen rond de middenlijn? JOngens die een driehoekje opzetten, die ervan houden de bal van voet tot voet te laten gaan, die een ‘no look-pass’ kunnen en durven geven.
De spelopvatting van het door Jean Fernandez vlekkeloos gecoachte Auxerre was aantrekkelijker én efficiënter dan die van Ajax onder leiding van resultaattrainer Jol. Je kunt Enoh wel blijven opstellen, maar beter voetballen gaat die jongen daar niet van. Démy de Zeeuw wist in de lange, lange speeltijd die hem gegund was, precies één geslaagde steekbal op zijn voorhoede te produceren. 
Welke resultaten boekt resultaattrainer Jol eigenlijk? Slaagde hij erin, geholpen door een meer dan dubbele begroting, Auxerre opzij te zetten? Voorafgaand aan de wedstrijd sprak de trainer van Ajax op de televisie over een ‘eigen stijl’.
“Wij hebben onze eigen stijl”, zei hij. Was het maar waar. Als het Ajax aan iets ontbreekt, is het herkenbaar voetbal.
Stijl zag ik dus niet. Wel een anderhalve meter hoge linksback die voor de zoveelste keer een kostbaar kopduel in zijn eigen strafschopgebied verloor. Ik vraag me af: als Daley Blind onder contract zou staan bij Mino Raiola, mocht hij het dan wel een keertje proberen als linksback? Ik zie Emanuelson, Van der Wiel, Vertonghen, Eriksen en Blind en denk: Jol maakt meer kapot dan je lief is.

4 reacties op „Spaan fileert Jol“

Reageer

Archief