Drecul: Bankrun 7/12 vloek of zege?

Franse activisten roepen mensen op om 7 december 2010 al hun geld van de bank te halen en thuis in een oude koffer te bewaren. Dit voorstel gaat als een lopend vuurtje over het internet en vindt in veel Europese landen navolging.

De Fransen zijn het zat, al die bezuinigingen, doorwerken tot na 62, torenhoge belastingen. Terwijl de Fransen donders goed weten wie de schuldigen zijn aan de economische crisis, worden wij Nederlanders in slaap gesust met de zoveelste onzinnige talentenjacht op tv. Maar niet voor lang, want als een kleine minderheid gehoor geeft aan deze oproep (zeg 5% van de klanten) dan gaan wij zeker de gevolgen hiervan merken. De Fransen stellen terecht:

‘In tijden waarin de burger forse bezuinigingsplannen door de strot krijgt geramd, werden banken en financiële instellingen, die door hun eigen risicovolle speculaties in grote problemen waren gekomen, met honderden miljarden belastinggeld gered en uitgekocht, ten koste van de burgers.’

Los van de vele miljoenen bonussen die alsnog werden uitbetaald. Wat zou er namelijk gebeuren als 5% zijn geld bij een bank weg haald. Heel simpel, de bank valt om. Door hun graaimethode genaamd Fractional Reserve Banking, lees geld scheppen uit het luchtledige heeft een bank nooit genoeg geld in kas om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Dit betekent ook dat iedereen die meer dan 100.000 euro op een spaarrekening heeft staan alles boven de 100.000 euro kwijt is als de bank omvalt (bankgarantie van DNB). Los van dat bedrag is het ook nog eens zo, dat als de banken op 7 December omvallen, niemand meer bij zijn geld kan, want pin-automaten zullen niet meer werken. Dit heeft tot gevolg dat iedereen die niet van plan was om gehoor te geven aan de oproep van de Fransen nu voor een dilemma staan. Laat ik mijn geld op de bank staan met het gevaar dat dit weg is na 7 December, of neem ik het zekere voor het onzekere en neem mijn geld op. Wat gaat er in de maatschappij gebeuren als een groot gedeelte van de bevolking geen geld heeft om eten te kopen? Wat kan de politiek hierin betekenen? Kunnen ze uberhaupt iets betekenen? Tuurlijk kun je een aantal banken redden met belastinggeld, maar alle banken? Televaag roeptoeterblog Geenstijl denkt dat het beter is om al je schulden af te betalen omdat dit harder aankomt bij banken. Die onnozele naïeve lieve schatten hebben geen benul dat geld bestaat bij de gratie van schuld en dat schuld niet in het economisch systeem zit. Zouden wij namelijk alle schuld afbetalen, dan bestaat er geen geld meer. Deze actie kan op korte termijn zeer vervelende gevolgen hebben maar is op langere termijn misschien wel een zege. Cut out the middle man and Fuck the banksters!

*** Update Waar geenstijl mensen maande om 6 december al hun geld van hun rekening te trekken, wordt nu op Zapruder.nl opgeroepen om dit de 5de te doen. U begrijpt DirkZijn kan niet achter blijven en roept bij deze 4 december uit tot tippingpoint. Tis nog voor Sinterklaas dus veelvuldig grote bedragen pinnen wekt geen argwaan bij de banken. Is dat even meegenomen. einde update ***

Reageer

Archief