Regeerakkoord onderwijs (1)

Record aantal loze kreten in 1049 woorden regeerakkoord, kreten voorzien van commentaar. Begin van serie.

De kerntaak van basisscholen ligt bij taal en rekenen.
Op het eerste gezicht nog de meest duidelijke kreet. Maar toch, wat betekent dat dan, kerntaak? Is het taal- en rekenonderwijs nu geen kerntaak dan? Schaffen we wereldoriëntatie, engels, bewegingsonderwijs en knutselen dan af op de basisschool?

In alle opleidingen komt de kerntaak van het geven van goed onderwijs in voldoende contacturen centraal te staan.
Wat zijn voldoende contacturen? Is dat 1000 uur per jaar, zoals in het voortgezet onderwijs? Misschien is 800 uur wel voldoende, of 500. Mijn leerlingen hebben volgens mij wel wat rek in hun programma. Ik denk dat het moet lukken in 800 uur. Lekker efficiënt, goede remedie voor het naderende lerarentekort. Is 800 uur haalbaar in het MBO en HBO? Nee, dat is het niet. Want dat betekent grofweg een verdubbeling van het budget, en we moeten nu snoeien om te groeien.

Management en staf zijn hieraan dienstbaar.
Ja, duhuh! Maar wat gaan we dan veranderen? Zeggen we dan foei tegen alle slechte managers en beloven ze dan beterschap?

Om te komen tot meer excellent onderwijs is meer structuur en focus op kennis nodig.
Meer structuur? Wat is dat dan? Een lesrooster? Een studiewijzer? Een strafklas voor bijdehante leerlingen? Wat wordt bedoeld met focus op kennis? Weg met het ‘nieuwe leren’? Is deze paragraaf toevallig geschreven door BON? Wat gaan we doen met al die scholen in PO, VO, MBO en HBO die met verschillende vormen van ‘nieuw leren’ (stomme term) tot de meest succesvolle behoren, toonbeeld van structuur en focus op kennis. Of is dat juist waar de regering heen wil?

Ben nog niet aan het einde van de eerste alinea…

Reageer

Archief