Drecul: Held of Terrorist?

Ik heb mij nogal verbaasd over de reacties van de media en het volk, aangaande Tanja Nijmeijer. Ik vindt dat er veel te snel een oordeel klaar staat zonder dat er over na wordt gedacht.

Laat ik vooropstellen, dat ik geweld geen optie vind als oplossing van een probleem.
Is dat realistisch in de huidige wereld die wij geschapen hebben? Nee, als er in de tweede wereld oorlog geen verzet was geweest van lokale groepen en geallieerden, hadden wij hier nu allemaal Duits gesprochen.
De Duitsers, die het op dat moment voor het zeggen hadden in bijna heel europa, noemden ons verzet terreur organisaties. Tis maar vanuit welke hoek je het bekijkt natuurlijk.

Tanja Nijmeijer is een terroriste en een heldin. Tis maar vanuit welke hoek je het bekijkt.
Voor veel mensen in Nederland en ook de media, is Tanja Nijmeijer een terroriste. Voor veel inheemse burgers in Colombia, is Tanja een heldin. Ik denk dat Tanja toen, nog jong en naïef, met een goede set idealen, de foute weg heeft gekozen.

Ik denk dat Tanja net zo naïef is als onze jongens en meisjes in Afghanistan, die met een goede set idealen onder het mom van een vredesmissie, opbouwmissie, oorlogsmissie, trainingsmissie geweld uitoefenen ten koste van de burgers van dat land.
In onze ogen zijn onze jongens en meisjes helden en heldinnen, in de ogen van de gemiddelde Afghaan, terroristen. Het is maar vanuit welke hoek je het bekijkt.

Colombia is een westerse bondgenoot met een regering, die al decenia lang een schrikbewind uitvoert waarbij vele slachtoffers zijn gevallen . De conclussie van het Amnestie International-rapport liegt er niet om.

Een greep:

Colombia is een van de gevaarlijkste plekken ter wereld voor vakbondsactivisten. In het Colombia-rapport uit 2007 ‘Killings, arbitrary detentions, and death threats – the reality of trade unionism in Colombia’ komt een patroon naar voren van systematische aanvallen op vakbondsleden die betrokken zijn bij arbeidsgeschillen of acties tegen privatiseringen en voor werknemersrechten.
Achter de meer dan 2245 moorden (sinds 1991), veelvuldige bedreigingen en meer dan 100 ‘verdwijningen’ gaan in de meeste gevallen door het leger gesteunde paramilitairen en de geheime dienst schuil. Daarnaast zijn ook guerrillagroepen verantwoordelijk voor een deel van de moorden.

In de afgelopen twintig jaar zijn in Colombia minstens 70.000 mensen vermoord, drie tot vier miljoen mensen zijn verdreven en tienduizenden burgers zijn gemarteld, verdwenen of ontvoerd. Alle partijen in het gewapende conflict – het leger, de paramilitairen en de guerrilla – hebben zich schuldig gemaakt aan ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationale humanitaire recht. De paramilitairen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van deze schendingen. Zij proberen door middel van terreur de vermeende banden tussen burgergemeenschappen en de guerrilla te verbreken. Voorvechters van sociaal-economische rechten en mensenrechtenactivisten wordt daarbij het zwijgen opgelegd.

In het rapport van Amnesty International, ‘Leave us in peace!’ Targeting civilians in the internal armed conflict’ (oktober 2008) over de mensenrechtensituatie in Colombia, stelt Amnesty International vast dat, zelfs nu de Colombiaanse regering een verbetering aangeeft inzake mensenrechten, er een verslechtering is op het gebied van gedwongen ontheemding, aanvallen tegen sociale activisten en mensenrechtenverdedigers en moorden door de veiligheidstroepen.

Dat guerrilla bewegingen, zoals FARC, medeschuldig zijn aan geweld en doden is even verwerpelijk, maar wel het logische gevolg van de situatie. Zij zijn immers de terroristen/het verzet tegen een onderdrukkend regiem.

Het is nu algemeen bekend dat onze aanwezigheid in Afghanistan niks te doen had met democratie brengen of opbouw van dat land, maar alles te doen heeft met olie en gas belangen. Toch kiezen er nog steeds mensen voor om naar Afghanistan uitgezonden te worden en als held terug te worden ontvangen.
Tanja, die bewust gekozen heeft voor een goed doel, maar hetzelfde foute middel gebruikt als wij in Afghanistan, namelijk geweld, is een terroriste. Het is maar vanuit welke hoek je het bekijkt.

Reageer

Archief