Nauwelijks hoop op dichten olielek

Zelfs bij BP heeft het optimisme over de reddingspogingen inmiddels plaats gemaakt voor machteloosheid en angst.

”We zijn moe”, zei de tweede man van BP, Doug Suttles, na de mislukking. ”Het feit dat we deze bron niet onder controle krijgen, jaagt iedereen angst aan.”

WASHINGTON – Angst en machteloosheid strijden in de VS om voorrang nu oliemaatschappij British Petroleum er opnieuw niet in is geslaagd om het olielek in de Golf van Mexico onder controle te krijgen. Er is nauwelijks nog hoop dat het lek op korte termijn gedicht kan worden. De Amerikaanse regering spreekt inmiddels van ‘de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis’.

BP wil over vier tot zes dagen een nieuwe techniek uitproberen om de enorme uitstoot van olie in zee in elk geval te verminderen. Een robot moet de lekkende pijp afzagen. Vervolgens zal er een opvangcontainer over de nieuwe opening worden geplaatst om de olie af te tappen en naar olietankers te pompen. De uitkomst is ongewis, maar in het beste geval kan waarschijnlijk zo een deel van de olie opgevangen worden. Eerder mislukte een vergelijkbare poging om een ‘container’ over het lek te plaatsen. BP zegt geleerd te hebben van die ervaring.

De hoop om het lek volledig af te dichten is voorlopig vervlogen, nadat de zogenoemde Top Kill-techniek dit weekend definitief mislukte. Het was de bedoeling om met 4,5 miljoen liter ‘zware modder’ de olie terug te drukken in de pijp, maar de kracht van de uitstoot bleek veel te groot. Na drie vergeefse pogingen werd de operatie afgeblazen. President Barack Obama noemde de mislukking ‘woestmakend en hartverscheurend’. ‘Top Kill’ gold als de techniek met de meeste kans van slagen.

Zelfs bij BP heeft het optimisme over de reddingspogingen inmiddels plaats gemaakt voor machteloosheid en angst.

”We zijn moe”, zei de tweede man van BP, Doug Suttles, na de mislukking. ”Het feit dat we deze bron niet onder controle krijgen, jaagt iedereen angst aan.”
Onafhankelijke experts zijn eveneens zeer pessimistisch. ”Deze oliebron is kwaadaardig”, aldus de geschokte analist Byron King tegen de Washington Post. Bewoners van het kustgebied bij de Golf van Mexico toonden zich zwaar aangeslagen. ”Dit is als een slechte film die nooit lijkt op te houden.”
De ramp begon ruim veertig dagen geleden toen het olieplatform Deepwater Horizon in brand vloog. Het is inmiddels een reëel scenario dat de olie nog maanden in de zee blijft stromen. BP boort van twee kanten naar de bron om zo de olie op te vangen voordat die de lekkende pijp bereikt, maar de operatie is op z’n vroegst eind augustus afgerond. Ook daarbij kunnen bovendien nog grote complicaties optreden. Op dit moment stroomt er minstens 800.000 liter per dag de zee in, maar volgens sommige experts zou dat zelfs vijf keer zoveel kunnen zijn.

Het Witte Huis spreekt inmiddels van de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis. ”Dit is een aanslag op de bewoners van het kustgebied, op hun broodwinning en op de natuur die aan ons allen toebehoort”, herhaalde Obama dit weekend.

Het vertrouwen in BP is inmiddels tot het nulpunt gedaald. Ex-generaal en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell sloot zich dit weekend aan bij het groeiende koor van criticasters dat meent dat BP geen verantwoordelijkheid meer kan dragen over de reddingsoperatie ”De regering moet nu ingrijpen, overtuigend en met kracht”, aldus Powell, een bewonderaar van president Obama. Volgens de regering beschikt de overheid echter niet over de middelen en mankracht om het lek te dichten. Amerika zou daardoor afhankelijk zijn van BP.

De kritiek op het leiderschap van Obama neemt ondertussen snel toe. ”Obama biedt ons geen inspiratie om het moment dat we dat meer dan ooit nodig hebben”, aldus Maureen Dowd, columniste van de New York Times. Partijgenoten van de president menen dat Obama te koel en zakelijk is in zijn reacties op de catastrofe. Dit weekend vierde hij vakantie in Chicago.

Het is inmiddels duidelijk dat de ramp grote gevolgen zal hebben voor de olie-industrie. Enkele waarnemers menen dat de catastrofe zal betekenen voor de olie wat de ramp met de kernreactor van Tsjernobyl betekende voor de kernenergie.

President Obama heeft nu al nagenoeg alle nieuwe diepzeeboringen naar olie stilgelegd in de VS. De vraag is of het vertrouwen in de sector op korte termijn kan terugkeren. (GPD)

Artikel HIER.

9 reacties op „Nauwelijks hoop op dichten olielek“

 • Gorris:

  Jaja, het tijdperk van de goedkope en makkelijk windbare olie is definitief voorbij.

  Peak oil in al zijn nadelige glorie.

 • drecul68:

  Gelukkig kwam Israël net op tijd om de aandacht af te leiden dat houdt ons nog wel even bezig.

  Zeker tot Augustus want dan verwacht BP pas het olie lek te dichten.
  Er schijnen trouwens meer diepzee drill platformen met hetzelfde probleem te kampen. In de Noordzee is er al eentje volgestort met beton geloof ik.

  Maar goed dit gaat grote gevolgen voor deze hele planeet hebben, zowel voor natuur als economische systemen en samenleving.

 • drecul68:

  Maar dat is natuurlijk niets vergeleken bij Peak-olie.
  Maar dat weet niemand, gelukkig anders zou er nu al chaos zijn.;)

 • Dirk:

  Nou, ik ben wel klaar voor chaos. Dus vertel, wat is peak oil?

 • drecul:

  Ehhh Gorris kom er maar in..

  (ik weet het wel maar heb geen zin om het uit te leggen dat kan Gorris veel beter).

 • drecul:

  Ik lees net dat er ondanks die nieuwe kap nog steeds 60.000! vaten per dag oftewel 9,5 miljoen ruwe olie in de golf stroomt.
  Want dat nieuwe gat heeft de uitstoot met 20% vergroot en dat is nou net waar hun tax ligt kwa wegpompen in schepen want de rest moeten ze gewoon laten gaan.

  Men is bij BP verbaasd dat er zoveel olie en met zulke kracht uit stroomt.

  het kan zeker nog tot in de herfst duren voordat het lek gedicht wordt als het al kan want daar begint men ook meer naar te neigen.

  In dat geval zou er de komende 10 jaar een grote hoeveelheid olie in de golf stromen.

  Wat dan? (Gorris!!!)

 • drecul:

  Vandaag in de krant: Overheid stelt schatting opnieuw bij: per dag stroomt 9,5 miljoen liter olie in Golf.

  Maar op 7/06 al op Dirkzijn.

 • Gorris:

  Wat Peak Oil is?

  Peak Oil wil zeggen dat de wereldwijde olieproductie over zijn piek heen is.

  Dat er steeds minder olie over is dus.

  De gevolgen?
  - economische krimp (energie wordt schaarser en duurder)
  - oorlog om resterende olie in Midden Oosten en Afrika (war on terror = war for oil).

  Precies de 2 themas die de afgelopen 10 jaar het nieuws domineerden……..

 • Gorris:

  Oh ja, Peak Oil betekent ook dat oliemaatschappijen zoals BP op steeds moeilijkere plaatsen naar olie moeten zoeken.

  En dan gaat het wel eens mis…….

Reageer

Archief