Tjiftjaf herrie

tjiftjafWaar blijft de Tjiftjaf? Ik heb hem nog niet gehoord dit jaar. Gisteren heb ik geleerd dat de Tjiftjaf een trekvogel is. De meeste Tjiftjafs overwinteren in Zuid-Europa aan de Middellandse Zee. Slimmerikken. Best wel een pokkeneind vliegen voor zo’n klein beestje.

Het schijnt dat niet alle Tjiftjafs naar het zuiden vliegen in de winter. Blijven de luie vogels thuis? Heeft het met het weer te maken? Als het een zachte winter is heb ik wel het idee dat er meer vogels in de tuin zijn. De vetbollen en de pinda’s zijn dan niet aan te slepen. Dit jaar hebben de thuisblijvers maar twee vetbollen en een halve zak pinda’s weggepikt. Alleen in het begin van de winter heb ik wat roodborstjes en wintekoninkjes gezien. Waar zijn die vogels gebleven? Waar zijn de boomklever en de vink? Allemaal aan het overwinteren? Ik mis ze.

Het geluid van de Tjiftjaf mis ik niet. Je ziet het beestje nooit, hij leeft hoog in de bomen, maar je hoort hem altijd en overal. Helemaal als je eenmaal weet hoe het geluid klinkt dat hij maakt. Behoorlijk irritant. Hij houdt ook nooit op en hij heeft behalve tjif en tjaf geen afwisseling in zijn repertoire. Ga een keer op les bij de merel of de zanglijster zou ik hem willen zeggen. Maar ik weet toch het antwoord al: tjif-tjaf. Kutbeest. Hieronder een geluidsfragment van die herrieschopper. Weet waar je aan begint.

Geluid van de Tjiftjaf

Reageer

Archief