Seksuele intimidatie door persoonsgebonden budget

Met een persoonsgebonden budget (pgb), kopen mensen met een handicap zorg in naar behoefte. Als de geleverde diensten niet naar wens zijn, dan kopen ze die ergens anders in. Deze emancipatie van de gehandicapten heeft een keerzijde. Het geeft de gehandicapte macht in zijn rol als werkgever, en die macht kan worden misbruikt. In de Volkskrant een artikel over seksuele handelingen in de zorg.

(…) Aanleiding is een incident met een studente verpleegkunde (24), die samen met een verzorgster naar een gehandicapte man ging. Tot haar verbazing begon de verzorgster de man na het wassen te bevredigen, zo vertelde ze NU’91. Ook zou zijn gezegd dat dit normaal was en dat al zijn verzorgsters dit deden.

Geweigerd

‘Twee dagen later was ze weer bij de man en zag ze een andere verzorgster hetzelfde doen’, zegt Van Erp. ‘Toen werd haar gevraagd of zij het ook wilde doen. Dat heeft ze geweigerd. Daarop zei die man: nou, dan ben jij dus geen goede verzorgster.’

Daarmee was het meisje ook meteen haar baan kwijt, vertelt hij, omdat de man haar in had gehuurd via zijn persoonsgebonden budget (pgb).

Oei! Schrik! Dat dacht ik.
Maar niet iedereen is geschokt.

Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een pgb, vindt echter dat patiënten wel degelijk mogen vragen om seksuele handelingen, mits op de juiste plaats en tijd. ‘Het hoort niet tot de taken van verzorgenden, maar de vraag moet wel gesteld kunnen worden’, zegt woordvoerster Stans Damen. ‘Een verpleegkundige mag altijd weigeren. Maar als het op vrijwillige basis gebeurt, moet het kunnen.’

Ik vind het incident bizar, maar de reactie van Per Saldo slaat alles. Even naar de website van Per Saldo om te kijken of daar nog enige nuance wordt aangebracht. Niet echt. Ze blijven erbij: ‘de vraag om seksuele handelingen mag worden gesteld’. Ja. En als je weigert ben je je baan kwijt. Dat is machtsmisbruik. Dat heet seksuele intimidatie. Er zijn heel wat leidinggevenden voor minder de laan uitgestuurd. Wie ontslaat de gehandicapte?

2 reacties op „Seksuele intimidatie door persoonsgebonden budget“

Reageer

Archief