Wie schrijft bij ANP?

Een onderzoekende journalist. Dat is zoiets als een houten boomstam, of witte sneeuw. Het lijkt er toch op dat het bijzonder is. Je hebt er een startpagina over en je kan er een cursus voor volgen. De online Van Dale kent het woord onderzoeksjournalist niet. Wel het woord journalist.

jour·na·list de; m,v -en redacteur die werkt voor pers of omroep; verslaggever

Die omschrijving vind ik niet bevredigend. Te passief, maar misschien wel dicht bij de waarheid. Toch maar even verder zoeken. Op wikipedia vind ik de volgende omschrijving: ‘Een journalist verzamelt feiten over recente gebeurtenissen van algemeen belang en onderzoekt of analyseert die en maakt daarvan meestal een verslag dat hij publiceert in een actueel (nieuws)medium. Dat wordt journalistiek genoemd (van het Frans journal, wat dagboek of later dagblad betekent).’
Nou. Ja. Dat komt een in de buurt.

Veel artikelen die in de krant of op internet lees, zijn overgetypt van het ANP. Hoe het ANP aan zijn informatie komt is een interessante vraag. Ik kan er op internet weinig over vinden. ‘Ons nieuws is objectief, betrouwbaar, actueel en snel’, staat er op hun website. Toch mis ik bij de ANP-berichten ook vaak de analyse. Volgens mij nemen ze daar gewoon persberichten over. Opgesteld door persvoorlichters van ministeries, banken, bedrijven, instellingen, kortom, van mensen die belang hebben bij het nieuws. Lekker objectief.

De kwaliteitskranten doen wel aan onderzoek. Maar de verdiepende artikelen vind ik vaak meer op opinie lijken dan op onderzoek. Tendentieus ook. Bijvoorbeeld over onderwijs of klimaatverandering. Zelden worden meningen van wetenschappers of deskundigen gewogen. Het gaat er meestal om gelijk te krijgen. Een artikel heeft pas nieuwswaarde als er een alarmerende kop boven staat. Dan is geen ruimte voor nuance.
Jammer. Niets is wat het lijkt, en er zijn meer kleuren dan zwart en wit.  Dat zou een journalist toch moeten weten?

11 reacties op „Wie schrijft bij ANP?“

 • drecul:

  Dat weet die journalist ook wel alleen hij kan er niets mee.
  Want de hand die je voedt mag je niet bijten.

 • Ik zal je zeggen. De journalist is niet meer diegene die hij of zij geweest is, en dan heb ik het over de kwaliteit van de inhoud. Trouwens Drecul heeft gelijk, kijk uit wat je schrijft anders wordt de geldkraan dichtgedraait of je verliest je baan. Oja, als je het allemaal lekker plat houdt dan blijf de verkoop doorgaan.
  Zo, even wat doen. Weer naar buiten. Verdomme is het alweer mooi weer.
  Ik ga maar eens een stukje schrijven. Tot later allemaal

 • Dennis:

  SSIS op 64 bit OS probleemloos, ook iets met voedsel en handen? :D

 • drecul:

  Met de 32-bit DTExec via CMDexe? Of via je 64-bit niet bestaande JET DB driver?

  Die connectie met voedsel en handen afgezien dat ik hem daarboven zelf gebruikt heb zie ik niet zo 1 2 3, maar dat zal mijn leeftijd wel zijn. ;)

  Of het moet het feit zijn dat ik stiekum MS-dos gebruikt heb van die engerd van een Bill in zijn toch al crappy software?

 • dennis:

  is de leeftijd, zeker! LOL maar nee gewoon via de normale weg met een job, integration package etc etc op 64 bit server systeem, geen enkel probleem! SP3 al geinstalleerd?

 • drecul:

  ja… dus gewoon storen in de msdb? en dan daaruit aanroepen?
  dat heb ik geprobeerd zonder resultaat.
  Dat mag sowieso niet verschillen van het aanroepen via filesysteem.

  Maar wel frappant want jij kreeg dezelfde foutmelding als ik denk ik. en alleen met excel files wat txt en csv gaf geen problemen.

 • drecul:

  Wat wil je daar mee zeggen dirk? dat zolang we betalen we het antwoord zullen vinden?
  Ik daag je uit , als jij er achter komt waar dennis en ik het over hadden en met een beetje googlen kan dat dan kom ik persoonlijk bij jullie japans koken voor jullie en anders wordt het dirk die pasta

 • Nou jongens, dit is allang geen monoloog meer. Het was lekker weer. Wie is er buiten geweest vandaag?

Reageer

Archief