GRV2010 Purmerend

Nou, ik ben er uit. Ik heb bijna alle verkiezingsprogramma’s voor GRV2010 in Purmerend gelezen. Nou ja, gescand dan, het was wel veel tekst. Er zijn toch grote verschillen tussen de programma’s van de partijen. De belangrijkste thema’s komen terug in de vragen van kieskompas Purmerend. Als je de dertig vragen hebt beantwoord, krijg je te zien welke partijen met jouw keuzes overeenkomen. Als je op de partij klikt verschijnt er een overzicht van jouw antwoorden naast die van de partij. De uitslag van kieskompas zegt nog niet veel. Wat wél interessant is zijn de toelichtingen van de partijen bij hun antwoorden. Na het lezen van een aantal toelichtingen ben ik een paar keer van mening veranderd.

Mijn indruk van de verkiezingsprogramma’s:
CDA: Uitgebreid programma. Concrete en realistische actiepunten. Jammer dat het partijprogramma mij niet aanspreekt. Over de winkelvrije zondag en de sluiting van de coffeeshop kan ik me nog heen zetten, maar het jeugdbeleid van het CDA vind ik beneden peil. Ook de visie op onderwijs is bijzonder mager. Daar hebben ze duidelijk geen verstand van. Ik haak af. Sorry Mona.
PvdA: Wollig programma. Weinig concreet. Heilig geloof in de maakbaarheid van de samenleving. ‘Een werkgroep Kunst en Cultuur. Deze groep zet kunst en cultuur op de kaart, zodat er meer mensen gebruik van gaan maken.’ Yeah Right!
Leefbaar Purmerend: Programma komt op mij niet realistisch over. Veel wensen en plannen, maar hoe ga je dat betalen als je de OZB niet wilt verhogen?!
SP: Aardig programma. Ik heb alleen niet het vertrouwen dat de SP in Purmerend het verschil kan maken. Te lief. Geloven ook in de maakbaarheid van de samenleving.
VVD: Ik betrap de VVD op enige visie. Of ze hebben gewoon een goede tekstschrijver ingehuurd. Op een aantal belangrijke punten blijven ze mij te vaag. Dan weet ik gengoeg: gevaarlijk! Ook niet realistisch. Veel willen, maar tegen belastingverhoging.
D66: Vaag. Deze partij is niet klaar om de stad te gaan besturen. Wel minder idioot dan vier jaar geleden. ‘D66 staat een pragmatische aanpak voor, gebaseerd op resultaten. Voor experimenten en nieuwe initiatieven moet altijd ruimte zijn.’ Nou, dat is lekker concreet. Not! Wel een goede paragraaf over onderwijs, maar vrij algemeen. Waarschijnlijk overgenomen van landelijk beleid.
Groen Links: Verrassend! Het programma leest wat moeilijk. Gebrek aan een redacteur? De inhoud is prima. Niet alleen zeggen wat je wilt maar ook hoe. Behoorlijk realistisch. En het meest doordachte programma voor jeugd en onderwijs. Ik heb het vertrouwen gekregen dat deze mensen ook kunnen besturen. Dit wordt hem.
AOV: De Purmerendse tegenpartij. Tegen van alles en nog wat. Maar wat willen ze zelf? En vooral: hoe?  En ik ga natuurlijk niet op babyboomers stemmen.
Stadspartij: Wel héél veel tekst voor een weinig concreet programma. Je lost geen problemen op met commissies en werkgroepen. Of door te zeggen dat er goede samenwerking moet komen.

Kan je er wat mee Dennis? Geen stemadvies van Dirk Zijn. Het is nu ieder voor zich en God voor het CDA. Het blijft een gok.

D66 staat een pragmatische aanpak voor, gebaseerd op resultaten.
Voor experimenten en nieuwe initiatieven moet altijd ruimte zijn.

Reageer

Archief