Bah! Initium, Navarra 2008

Gadverdamme! Nee, zelfs bij de tweede poging vind ik de overall nummer één rode wijn van de Superwijngids 2010 niet lekker. Nou is de Merlot druif niet mijn favoriet, en die is vrij overheersend aanwezig naast de Tempranillo. Klei is lyrisch over de wijn. Ook op een door de krant georganiseerde blindproeverij herkent hij zijn favoriete wijn. Nou, ik zou hem ook herkennen. Uit duizenden. Maar niet omdat hij zo lekker is. Nicolaas beschrijft:

‘…Want ik ben verslaafd aan wijn die lekker eenvoudig en tevens natuurvriendelijk is. Zoals het vrolijke, kruidige, fruitige Spaanse rood van Initium.
… dat rijpe kersenfruit, dat stoffige van een lange zonnige dag in de wijngaard, die vleuk specerijen en tabak, die heldere smaak die zo opgewekt langs je tong kabbelt…’

Tsss. Deze Initium, Navarra uit 2008 ruikt naar asfalt en smaakt naar leer. Donker fruit, bramen en kersen proef ik inderdaad. Maar het smaakt bij de eerste slok meer naar druivensap dan naar wijn. Daarna wordt het echt vies. Van de nasmaak met zuur en nare tannines krijg je spijt van het drinken. De fles een dag open laten staan helpt iets. De scherpe randjes zijn er dan vanaf. Maar die lucht! Gadverdamme!

Niet alleen de wijn riekt, dit zaakje ook. Naar steekpenningen. Dat was het eerste wat in mij op kwam. Het levert heus wel wat op hoor, zo’n nummer één plek in de Superwijngids. Bij mij werkt het in ieder geval. Had ik niet van je verwacht Nicolaas Klei.

Hmm. En toch… ik denk dat hij hem echt lekker vindt. Hoe is het mogelijk.

17 reacties op „Bah! Initium, Navarra 2008“

 • Gorris:

  Tja, iemand die Yolanthe niet mooi vind, die lust deze prachtwijn natuurlijk ook niet! :)

  Maarreh, Dirkzijn blijft me ongelooflijk aangenaam verassen met zijn onderwerp keuzes. Leuk dat je deze wijn gelijk bent gaan proeven; ik heb de wijngids ook in handen gehad maar toch niet gekocht.

  We hebben meer interesses gemeen dan ik ooit beseft heb, Dirkzijn! Al zijn we het dan niet altijd eens over de kwaliteit van het besprokene – Merlot rules imo , net voor Shiraz en …..Tempranillo! ;)

 • Dennis:

  Ik ben nieuwsgierig! Ik vind het wel vreemd dat er omfietswijnen
  van 2 glaasjes zijn. Komt mij ook voor alsof er iets tegenover staat.

  Wat at je bij deze wijn Dirk? En waar hebbie em gehaald?

 • Dirk:

  Uhh… geroosterde pinda’s… en de keer daarvoor iets met kip. De biologische versie haal je bij Dirk vd Broek. Ik heb de niet biologische versie geproefd. Bij de Plus in de Gors gehaald. Klei scheert beide wijnen over één kam.

 • Dennis:

  Raar, blijkbaar merk je geen verschil als er een zootje gif in zit. Zorgwekkend! Ik ga em ook eens testen.

 • Wim:

  Hoort die wijn zo te zijn?
  As we speak wordt de wijn teruggebracht naar de supermarkt. Hij stinkt en smaakt ronduit vies. Ik hoopte eigenlijk dat ik een bedorven exemplaar had.
  Andere keuzes uit de gids zoals een Inca Malbec vind ik wel heerlijk. Maargoed.. dit was echt een teleurstelling.
  (vond je website na zoeken op de naam initium navarra)

 • Dirk:

  Hehe! Eindelijk iemand die mijn ervaring deelt. Ben ik toch niet gek. Dank, Wim, voor het delen van jouw ervaring. En Inca Malbec heb ik nog niet geprobeerd dus dat ga ik snel doen nu.

 • Onno:

  Helemaal mee eens, gewoon een klote wijn. Iets raars sprankelends, vreemde zuren, vrij troebel. Als ik zoiets slechts wil koop ik wel JP Chenet

 • [...] Klei tot nummer uno omfietswijn bekroonde, Initium Navarra feitelijk ordinaire bocht is. Zie hier de reacties op dirkzijn.nl. Bedankt Wim en Onno! Ik begin te vermoeden dat het een slechte grap is [...]

 • Xander:

  Ik moet zegen dat de fles die ik hier heb erg lekker is… Drinkt super makkelijk en ik herken niets van wat hier geschreven is…

  Ik heb ‘m iets aan de koude kant gedronken en daar is die zeer geschikt voor…Ik hou er normaal niet van om net iets te koud te drinken, maar bij deze wijn werkt het erg goed….

  Ik ben er zeker van dat deze wijn op een meer normale temperatuur ook zeer goed smaakt…

  Xander

 • Xander:

  Nou…Dat is apart…I was een Google op deze wijn aan het doen (zo ben ik ook hier terecht gekomen) en lees dit op een andere pagina:
  ( http://www.bythegrape.com/wijn/initium-navarra-tinto )

  “Onbedorven, onbezorgde Ot en Sien-wijn. Heel puur en zuiver. Vrolijk rood fruit, pietsje kruidig, wat tannine zodat het niet te makkelijk wordt. Een superieure landwijn. Heerlijk.” Tip licht gekoeld drinken!

  Licht gekoeld drinken dus!…En dat doe ik normaal nooit, maar toevallig, doordat -ie in een koude keuken stond, bij deze wijn net wel!…Ha!

  Xander

 • Dirk:

  @ Xander
  Dat is grappig zeg. Zo zie je maar weer, smaken verschillen. Welke variant heb je geproefd, de biologische of de niet biologische?

 • Xander:

  De biologische variant!

  Misschien is er wel een wat mindere partij op de markt geweest, of is er met een partij in december iets mis gegaan tijdens het vervoer, etc…

  In ieder geval was de fles die ik hier had zeker niet vies en zelfs zeer voor herhaling vatbaar….

 • Gandalph:

  Hmm, grappig (of eigenlijk niet) dat er zo verschillend over deze wijn geschreven wordt. De eerste fles die ik open trok (SdB, biologisch), afgelopen weekend was ronduit heerlijk. Veel donker fruit met lange afdronk met een bittertje (lees ik uit mijn proefnotitie). De tweede fles (ook SdB, bio) vanavond was ook prima, de laatste heb ik niet uitgebreid geproefd, maar gewoon lekker bij een italiaanse ovenschotel geschonken.

  Misschien een verschil tussen de bio en de non-bio versie?

 • Christy:

  Heel bijzonder dat ik nou juist deze wijn heb uitverkoren tot de “betaalbare” lekkerste rode wijn. Het is niet zo wrang als al die andere biologische wijnen van dezelfde prijsklasse.
  Ik vind het top…en inderdaad smaken verschillen.

 • 2 flessen gekocht ,nadat ik een lovende recensie las,en de wijn bij mijn biowinkel als beste getest stond .
  Nu met de 2e bezig en ik dacht,laat ik eens kijken,of er wat over op internet staat .Mijn ervaring met dit wijntje is :
  zuur,snoepjeszuur eigenlijk.Rare nasmaak en niet echt lekker.In het begin heb je even,wel apart,maar dat is snel over.Eigenlijk een vies wijntje

 • Kees:

  Volgens mij is er een slechte partij in omloop want de beschrijving van dirk herken ik niet. Ik heb de bio versie van deze wijn gedronken. Ik denk echt dat deze wijn bijna iedereen wel zal bevallen (als je van rode wijn houdt dan…). Dus dirk, ik denk dat je net pech had met die fles, ik zou terug gaan naar de winkel en hem ruilen, maar ja, ik zie dat je dit stuk al 3 jaar geleden hebt geschreven….

Reageer

Archief