Trouw

Als ik behoefte heb aan stijl, dan zoek ik wel eens iets op het Trouw Schrijfboek. Leuk geschreven handboek. Bijvoorbeeld over formeel taalgebruik.

‘Sommige journalisten hebben altijd een koffer vol met formele woorden, uitdrukkingen en constructies bij zich. In hun conversatie laten ze die dicht, maar zitten ze eenmaal achter een beeldscherm dan floept het ding open en wordt de inhoud, hupsakee, in de krant gekieperd.
Opeens is het niet meer plezierig voor Ajax dat alle spelers fit zijn, maar vormt de beschikbaarheid van alle selectiespelers voor Ajax een positieve ontwikkeling. In Rotterdam wordt de laatste tijd niet aanmerkelijk minder gestolen maar vindt een forse daling van het aantal diefstallen plaats. In Galicië moet de bevolking zich niet laten inenten, maar zijn de gezondheidsautoriteiten overgegaan tot verplichte inentingen.
Dit soort houtenklazenproza hoort thuis in een krant voor bureaucraten en andere verbaal gehandicapten, niet in een ochtendblad dat het nieuws kernachtig en fris van de lever wil opdienen.’

Reageer

Archief