De uitverkorene

deuitverkoreneVanochtend heb ik geboeid zitten kijken naar het programma ‘De Wandeling’. Wandelgast was Fayza Oum’Hamed, een importbruid die zich na acht jaar slavernij heeft ontworsteld aan het regime van haar schoonfamilie. Fayza groeide op in een grote Berberse familie in het noorden van Marokko. Op zestien jarige leeftijd wordt zij uitgehuwelijkt.  Toen ze in Nederland aan kwam werd al snel duidelijk dat ze niks had in te brengen. Ze mocht niet naar buiten en moest kleding dragen die haar schoonfamilie voor haar kocht. Als ze te bijdehand was werd ze door haar man mishandeld. Ook heeft hij haar meerdere malen verkracht.

Fayza mocht de Nederlandse taal niet leren. Dat zou haar maar op rare ideeën kunnen brengen. Stiekem heeft ze de taal zichzelf aangeleerd. Op onvoorstelbare wijze leerde ze Nederlands door afleveringen van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ oneindig te herhalen. Haar blik op de buitenwereld bestond uit het kijken naar de overburen. Omdat de buren geen gordijnen hadden, kon ze letterlijk een kijkje in huis nemen. Daar zag ze dat het leven meer te bieden had.

Op het dieptepunt van haar bestaan besloot Fayza uit het leven te stappen. Ze springt van het balkon maar overleeft de val. Ze vlucht voor haar man en schoonfamilie en reist lange tijd in het ene na het andere blijf van mijn lijfhuis. Ook schrijft ze een boek over haar ervaringen, ‘De uitverkorene’.

Het is hypocriet en naïef om te zeggen dat de Islam een achterlijke cultuur is. Hypocriet omdat nog niet zo lang geleden er in Nederland in naam van het geloof net zulke achterlijke situaties voorkwamen. En de kerk is nog steeds niet bijzonder geëmancipeerd. Het is naïef omdat bij de Islam, net als bij het christendom, er nogal wat verschillen bestaan in geloofsbelijdenis en bijbehorende cultuur. Je kunt Islamieten niet over een kam scheren. Het maakt mij boos als ik hoor dat er in ons land dergelijk onrecht bestaat dat voortkomt uit Godsdienstwaanzin. Het toont aan dat immigratie niet gemakkelijk is. Je mag er niet van uit kan gaan dat het met de tijd wel goed komt.

boek bestellen

1 reactie op „De uitverkorene“

 • hey ik vind het heel erg verhaal
  maar dat zou me ouders nooit doen
  en ik ben 15 maar mijn moeder zou mij nooit
  een man van 23 jaar uitgeven die ik niet ken
  en mijn moeder is heel gevoelig voor mijn
  en als je mijn wil spreeken dan kan het,
  dan kunne we samen uit praaten

Reageer

Archief