(On)waarheden over Global Warming – Deel I

Vandaag in het nieuws het bericht dat de klimaatverandering van de afgelopen 50 jaar zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door de mens. Dat is tenminste de belangrijkste conclusie uit het vierde klimaatrapport van de Verenigde Naties.

Ik weet niet wat ik moet geloven. En die twijfel is al bijzonder gevaarlijk want voor je het weet word je kop eraf gehakt door mensen die denken dat als je niet vóór milieudefensie bent je automatisch tegen het milieu bent. Nee dus!! Maar ik hou er gewoon niet van zomaar iets aan te nemen. En er zijn tegenargumenten. Gisteren zag ik een aardige discussie op net 2 en de afgelopen maand las ik twee aardig genuanceerde artikelen in HP De tijd en Elsevier. Vanaf nu regelmatig een stelling uitgelicht. Help mij bij het vinden van de waarheid.

Stelling
Effect van CO2 op broeikaseffect wordt overdreven
CO2 is één van de gassen die zorgt voor opwarming van de aarde. Waterdamp bijvoorbeeld is een ander gas en draagt honderdmaal meer bij aan global warming. Terugdringen van CO2 uitstoot kost honderden miljarden euro’s en deze uitgaven zijn alleen gerechtvaardig als het ook effectief zou zijn. Dat is het niet zolang je niks doet aan uitstoot van andere gassen (waterdamp) die bijdragen aan het broeikaseffect.

Reageer

Archief