OV-chipkaart (ben ik weer)

De poortjes op Amsterdam CS zijn dicht. Forenzen die door het CS moeten om de bus te pakken bij IJ-zijde, moeten verplicht door de poortvrije Amstelpassage. Dat betekent in veel gevallen flink omlopen. Ook voor mensen die op het CS iets willen kopen of eten zit het station op slot. Alleen met een NS-product op je chipkaart kan je door de poortjes. Of nee, er zijn meer “oplossingen” bedacht voor dit probleem. De NS schreef er het volgende over.

NS creëert waar mogelijk poortvrije passages in stations met een interwijk-verbinding. Voor interwijkstations zonder poortvrije doorgang, hebben passanten meerdere mogelijkheden om het station te passeren. Deze zijn bedoeld voor personen zonder NS-reisrecht die iemand willen uitzwaaien, gebruik willen maken van voorzieningen op het station (restaurant, kiosk, AH to go enzovoort), of van het ene deel van de stad naar het andere willen ‘oversteken’.Personen met een OV-chipkaart kunnen het station gratis passeren via de poortjes, mits zij voldoende saldo (€ 10 of € 20) en een NS-product op de kaart hebben staan (NS-abonnement, reizen op saldo, of Business Card). Bezoekers die op een station binnen 60 minuten in- en uitchecken betalen niets.

Personen met een OV-chipkaart zonder saldo kunnen via de NS-kaartautomaat op bepaalde stations gratis een eenmalige stationspassageproduct op de OV-chipkaart laden. Passanten hebben op de afgiftedatum een uur passagetijd tussen in- en uitchecken op hetzelfde station. Na het uitchecken verdwijnt het passageproduct van de kaart.

Voor passanten zonder OV-chipkaart (naar schatting maximaal 2% van de gebruikers van een station) maakt NS lokale afspraken met de betreffende gemeente. NS kan na overleg met de betreffende gemeente stationspassagepassen verstrekken.

Makkelijker kunnen we het niet maken. Wel moeilijker. Wat was ook alweer het idee achter de OV-chipkaart? Oh ja: één uniform betaalsysteem voor het openbaar vervoer in Nederland. Technologie die zorgt voor het functioneren van het landelijke vervoerbewijs in Nederland, volgens Wikipedia.

Terugleesnabrander: interwijkstations, portvrije doorgang, NS-reisrecht, stationspassage-product, passagetijd. Wie verzint dat?

2 reacties op „OV-chipkaart (ben ik weer)“

  • Peter:

    Dirk,

    Weet jij wat je dan wel moet betalen als je als bezoeker niet binnen de 60 minuten in- en uitcheckt? Je hebt niet gereisd, dus wat voor bedrag ben je dan verschuldigd van je saldo van de NS, terwijl je geen NS product gebruikt hebt?

  • Dirk:

    Geen idee. Maar iets zegt me dat jij het wél weet. ;-)

Reageer

Archief