Verkiezingen

In nieuw gezelschap kijk ik graag de kat uit de boom. Het duurt meestal even voordat ik weet wat mijn rol is. Afgelopen zaterdag had ik afgesproken met wethouder en lijsttrekker van het CDA Geoffrey Nijenhuis en raadslid Eveline Tijmstra. Het was een spontane actie. Ik had tijdens het campagneoverleg voorgesteld om ze te interviewen, voor de camera. Zo gezegd, zo gedaan. We hadden afgesproken bij de Melkwegbrug. Bij de brug stond te veel wind voor de eenvoudige opnameapparatuur waarover ik beschikte. We liepen een klein stukje naar de luwte van de Herengracht, waar we een prachtig decor hadden. Ik vroeg Geoffrey en Eveline onder andere: waarom het CDA? Ze gaven hetzelfde antwoord, en we vroegen ons hardop af of dat erg was.

Hoe je als nieuweling in een groep wordt ontvangen zegt veel over die groep. Bij het CDA in Purmerend voelde ik mij gelijk om mijn gemak. Ik mocht er zijn. Ook Geoffrey en Eveline hebben dat zo ervaren. Het CDA in Purmerend is een sociale partij die zich inzet voor de mensen in onze stad die dat nodig hebben, zonder te betuttelen. Geoffrey heeft als wethouder veel ervaring opgedaan met ingewikkelde dossiers zoals de decentralisatie van de zorg. Hoe bewaar je de menselijke maat als straks de gemeente de zorgtaak van de rijksoverheid moet overnemen? Terwijl er tegelijkertijd fors op wordt bezuinigd? Eveline heeft als beleidsmedewerker bij de gemeente Zeevang zich met hetzelfde vraagstuk bezig gehouden. Samen vormen zij een ijzersterk duo. Ik zou het Purmerend gunnen dat zij zich ook na de verkiezingen met de uitvoering mogen bemoeien. Dat is niet alleen verkiezingspraat, het is vooral waarheid.

Na de opnames hebben we nog even nagepraat bij een kop koffie. Eveline en Geoffrey praatten enthousiast over een voorstel van het CDA dat door de gemeenteraad was overgenomen. Een simpele aanpassing in de bekostiging van peuterspeelzalen, waardoor ouders niet meer geconfronteerd worden met enorme prijsschommelingen. Ineens wist ik mijn rol. Ik wil dat enthousiasme via de media bij u overbrengen. En misschien wil ik later ook wel in de gemeenteraad. U kunt 19 maart al op mij stemmen. Lijst 4, kandidaat nummer 10.

Deze column verscheen in aangepaste vorm in Dagblad Waterland.

Reageer

Archief