Kwartfinale #DGP hiphop in P3


Dit artikel verscheen eerder in Dagblad Waterland.

Hiphop van hoog niveau

Het was een avond met hiphop in allerlei smaken: van commerciële hiphop tot gangsta rap, tot een cross-over van R&B en hiphop, met hier en daar een vleugje reggae. De kwartfinale van De Grote Prijs van Nederland, categorie hiphop, vond vrijdag 10 juni plaats in poppodium P3 in Purmerend. Uit alle hoeken van het land waren hiphop fans naar P3 gekomen. Vanuit Tilburg reisde er zelfs een touringcar vol fans mee met afsluiter van de avond Double H. Het zorgde voor een redelijk gevulde kleine zaal, waar opvallend weinig Purmerenders aanwezig waren. Een gemiste kans voor de Purmerendse hiphop scene?

Voor de acht kwartfinales van werden 35 hiphop acts geselecteerd uit vele inzendingen. Het niveau van de kwartfinale in P3 was zonder uitzondering hoog. Een lastige opgave voor de bekende Amsterdamse rapper Rotjoch, die als jurylid de avond bijwoonde.
De zichzelf benoemde ‘favoriete bleekscheet’ beet het spits af. Inderdaad, Roelie Vuitton was een van de weinige blanke rappers van de avond, maar wel eentje met gevoel voor ritme. De commerciële beats hadden een funky geluid en Roelie rapte de vaak sociaal bewogen teksten met een lekkere flow. Het rapduo Donny & Jadeville brengt naast overtuigende rap, zoetgevooisde zangkoortjes in de stijl van Re-Play. Het zorgde voor wat verwarring. Is dat dezelfde stoere rapper die daar nu zo’n braaf melodietje zingt? Het komt de geloofwaardigheid niet altijd ten goede. Mulu is zonder twijfel de meest originele act van de avond. Hij krijgt met zijn enthousiaste verschijning het publiek gauw voor zich gewonnen. De originele sfeervolle beats van de DJ passen perfect bij de poëtische rap van Mulu. In een a capella stukje laat Mulu horen dat hij niet alleen filosoof maar ook een ware taalkunstenaar is.
Met Purmerender Martijn Cremer achter de draaitafels, geniet Rifo Rifolfer nog even na van de goede vibe die Mulu na zijn optreden achterlaat. Dit is rap in Bijlmerstyle. Het moet jurylid Rotjoch bekend in de oren klinken. Gangsta rap, maar dan wel gebracht door twee bijzonder sympathieke gangsters. Bij het laatste optreden van Double H gaat het dak eraf in P3. Hiphop-soul diva Hind Hakki is de koningin van de avond. Met haar volwassen sound moet het wel heel raar lopen als Double H niet doorgaat naar de volgende ronde. Begin juli worden de halve finalisten bekend gemaakt op de website van De Grote Prijs van Nederland. 
Dirk Olsthoorn

Reageer

Archief