Purmerend bouwt woontoren naast stadhuis

Van onze verslaggever

Op de plek van de vijver voor het stadhuis komt een woontoren van 80 meter hoog. De woontoren die de gemeente wil bouwen telt 24 verdiepingen en wordt daarmee het hoogste gebouw van Waterland. De hoge exploitatiekosten van het gemeentelijke hoofdkwartier maken het nodig om te zoeken naar creatieve oplossingen. Door woningen te bouwen op gemeentegrond kan geld worden verdiend waarmee het tekort op de exploitatiebegroting ten minste tot 2050 kan worden aangevuld. Na 2050 hoopt de gemeente een oplossing te hebben gevonden voor het jaarlijkse tekort. “En anders heeft het stadhuis ook nog een achtertuin die bouwrijp kan worden gemaakt.”Aldus een woordvoerder van de gemeente.

In de toekomst zal het vaker nodig zijn om uit kostenoverwegingen de hoogte in te gaan. Het is volgens de gemeente de enige manier om openbare voorzieningen betaalbaar te houden. Eerder al werd in de Weidevenne een woontoren van 60 meter hoog gebouwd om de bouw van een woonzorgcomplex mogelijk te maken. Om de nieuwbouw op de (V)MBO-campus aan de Van IJsendijkstraat mogelijk te maken zal een woontoren van 55 meter hoog worden gebouwd om de financiering rond te krijgen. De kwaliteitseisen die de gemeente en de betrokken instanties stellen aan de functionaliteit van de gebouwen zijn zonder het creëren van extra woningen niet haalbaar.

Om de bouw van de toren naast het gemeentehuis mogelijk te maken is het nodig dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Volgens het huidige bestemmingsplan is een maximale hoogte van 5 bouwlagen toegestaan. De woontoren overschrijdt deze grens met maar liefst 65 meter. Direct omwonenden hebben aangekondigd bezwaar te zullen maken tegen de plannen. Ook in de Weidevenne stuitte het plotseling wijzigen van het bestemmingsplan op veel verzet van omwonenden. Een groep van 175 huishoudens richtte toen een bewonerscollectief op en maakte bezwaar. Zonder resultaat. In het algemeen belang heeft de gemeente de bevoegdheid om het bestemmingsplan te wijzigen. Daarvoor is dan wel een meerderheid nodig in de gemeenteraad.

Reageer

Archief