Bommen en granaten

Had ik al eens geschreven dat het weblog De vrije economie de moeite van het lezen waard is? Dat is namelijk zo…

In zijn laatste blog gaat Marcel Meijer in op argumenten die wel worden gebruikt om aan te tonen dat oorlog voeren goed is voor de economie. Stuk voor stuk weerlegt hij deze argumenten. Het onderstaande citaat gaat over de onzin van het argument dat het weer opbouwen van verwoeste gebouwen voor veel werkgelegenheid zorgt. Erg grappig, maar o zo waar.

(…) De laatste reden die gegeven wordt is dat het opbouwen van de steden en fabrieken weer zorgt voor heel veel werkgelegenheid. Al deze gebouwen die weer moeten worden opgebouwd houden veel mensen aan het werk en dat betekent veel productie. Over Duitsland en Japan werd wel gezegd dat zij een voordeel hadden doordat hun fabrieken vernietigd waren. Daardoor moesten zij nieuwe fabrieken bouwen en zo kregen zij een technologische voorsprong op de VS.

Een hele vreemde redenering want de VS had alle mogelijkheden om dit voordeel over te nemen. Zij hadden immers hun bommenwerpers ook even over de eigen fabrieken kunnen laten vliegen. Dan hadden zij ook hun eigen fabrieken moeten herbouwen en hadden zij hetzelfde voordeel gehad. Als we toch op deze manier bezig zijn kun je zelfs zeggen dat je dan nog een groter voordeel hebt. Als je namelijk met je eigen materieel je eigen fabrieken platlegt dan kost dat ook je eigen bommen en materieel. Soldaten hebben er werk aan om de fabrieken te vernietigen en hebben dus werk. Het zijn je eigen bommen en dat schept dus ook weer werkgelegenheid. Zouden de fabrieken door de tegenstander platgebombardeerd zijn dan had deze het voordeel gehad dat hij zijn eigen economie gestimuleerd had omdat hij bommen moest maken om deze steden plat te gooien. Nu heb je zelf dat voordeel. Zo bezien is een oorlog tegen jezelf economisch gezien de beste strategie. Je hebt dubbel voordeel. Eerst de productie van het wapentuig om je eigen steden te vernietigen en daarna het voordeel dat je je eigen steden weer op moet bouwen. (…)

Klik HIER voor het volledige artikel.

Reageer

Archief