Kroeg in Purmerend rookt

Wie regelmatig uitgaat in Purmerend weet het, het rookverbod in de café’s wordt niet gehandhaafd. In mijn stamkroeg De Bonte Koe -ik heb er de leeftijd voor- wordt het rookverbod wél gehandhaafd. Daarom duurde het even voordat het tot mij doordrong.

De eerste keer dat ik het meemaakte was ik echt geschokt. Na een avondje repeteren met de band raakten we verzeild bij een live optreden in een café niet ver van de Koemarkt. Tijdens het optreden nog niks aan de hand, een paar mensen trotseerden de kou en ging naar  buiten voor de broodnodige nicotine en teer. Zodra de muziek was gestopt kwamen uit het niets de asbakken tevoorschijn en begon het publiek massaal te roken. Ik was er zo van ondersteboven dat ik van schrik een sigaret opstak die mij werd aangeboden. Als je zelf rookt heb je minder last van de stank, begrijpt u wel.

Na die eerste keer heb ik het nog regelmatig meegemaakt dat er in uitgaansgeleden in Purmerend werd gerookt. In alle gevallen begint de avond rookvrij en worden kort na middernacht de stinkstaafjes aangestoken. Het is structureel. Het lijkt alsof er een soort code voor bestaat. De na-middernacht-geen-controle-want-dan-slaapt-de-overheid-code. ‘Ik heb schijt aan de overheid’ wordt er bij het jonge uitgaanspubliek al op vroeg ingeprent. En daar doe ik dan op school zo mijn best voor, om ze enig besef van normen en waarden bij te brengen. *zucht*


Reageer

Archief