Jongeren missen de boot

Dit keer geen onderzoek van een wetenschappelijk bureau onder leiding van PvdA hotemetoten, maar een onderzoek van specialisten uit het veld. Van een bedrijf dat zijn geld verdient met verstand hebben van de arbeidsmarkt: uitzendorganisatie Manpower. De conclusies liegen er niet om. Ze sluiten aan bij mijn eigen ervaring met deze groepen jongeren. Als ik het kabinet was zou ik er alvast maar wat geld voor reserveren.

Bijna 40 procent van alle jongeren onder 24 jaar komt in de nabije toekomst moeilijk aan de slag, voorspelt het onderzoek ‘De grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt’ dat uitzendorganisatie Manpower vandaag presenteert. (…)

“Een verontrustend grote groep dreigt de aansluiting met de arbeidsmarkt te missen”, zegt Haico van der Pol van Manpower. “Ook als de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt, komen deze jongeren steeds moeilijker aan werk.” (…)

De uitzendorganisatie constateert verder dat zich een tweedeling aftekent. 43 procent van alle jongeren stapt in tegenstelling tot de probleemgroep juist zeer zelfverzekerd de arbeidsmarkt op. Van der Pol: “Deze jongeren, veelal hbo’ers en academici, vinden zichzelf heel bijzonder en zijn geneigd zichzelf centraal te stellen. Ze dichten zichzelf – veel meer dan andere generaties – goede leiderschapskwaliteiten toe en hechten aan vrijheid en zelfstandigheid in hun baan. Ook deze groep vraagt van werkgevers een specifieke aanpak om ze binnen te halen en te hoúden.” (…)

De  eerste groep betreft jongeren zonder MBO diploma. Zij missen behalve een startkwalificatie vooral zelfvertrouwen en als gevolg daarvan de sociale vaardigheden om binnen een bedrijf ‘normaal’ te functioneren. Niet binnen het systeem passen is hen aangeleerd, privé en op school. Zij zijn er zelf in gaan geloven.
De tweede groep jongeren, van zelfverzekerde hbo’ers en academici, lijkt voor minder problemen te zorgen. Ik ben daar niet zo zeker van. Als een werkgever de jonge werknemer de leiderschaprol geeft waar hij om vraagt, bestaat er een grote kans dat hij hard onderuit gaat. Dat zou een goede leerschool zijn ALS de jonge werknemer in staat is van zijn fouten te leren. Waarschijnlijk zoekt deze jongere de oorzaak van het falen bij iedereen behalve bij zichzelf. Als aan de andere kant, een werkgever niks doet met de (misplaatste) ambitie van de jonge werknemer, dan zal het ongeduld ervoor zorgen dat er snel een nieuwe baan wordt gevonden. Met dezelfde valkuilen.

Artikel BN De Stem HIER.

Reageer

Archief