Online studieplanner Plandit.nl

De mannen van Huiswerkplaats hebben een nieuwe website ontwikkeld: Plandit.nl. Bij Huiswerkplaats wordt de webaplicatie inmiddels een jaar gebruikt door zo’n 150 leerlingen. Ze willen niet meer zonder.

Dirk Zijn Media heeft een commerciele tekst geschreven over Plandit. Een kanjer van een interim directeur, waarmee ik als waarnemend deelschoolleider heb samengewerkt, heeft het artikel gelezen. Zijn reactie: “Als Plandit doet wat het artikel zegt dat het doet, dan is dit de mooiste onderwijskundige innovatie die ik in jaren heb gezien.” Dus: of Plandit is fenomenaal of het artikel is belachelijk goed geschreven of het is een combinatie van die twee. Ik gok het laatste. ;)

Intelligente studieplanner Plandit online

De broers Floris en Martijn Danko is het lesgeven met de paplepel ingegeven. Hun moeder werkte als onderwijzeres in het basisonderwijs. Dat ze zelf ook in het onderwijs terecht zijn gekomen is dan ook geen toeval. In de vrije uurtjes na het lesgeven, helpen zij leerlingen met het plannen van hun huiswerk.

Plannen is een vak

De sleutel tot succes ligt bij een goede begeleiding van de leerling. Dat gaat verder dan vertellen wanneer het huiswerk af moet zijn. Helaas is dat het punt waar de begeleiding op school vaak stopt. Er is simpelweg niet meer tijd beschikbaar. Martijn Danko vindt dat het onderwijssysteem in Nederland daarin tekort schiet: “Een schoolcarrière van een leerling mag niet mislukken door het onvermogen om te plannen. Ik heb dat niet één keer, maar tientallen keren zien gebeuren. Het frustreerde mij enorm. Plannen zou een verplicht vak moeten zijn op school.”

Professionals

Niet kunnen plannen heeft niks met intelligentie te maken. Of het nou gymnasium, atheneum, Havo of VMBO is, van brugklasser tot examenkandidaat, overal vind je leerlingen die moeite hebben met plannen. Dat heeft alles met overzicht te maken. Veel leerlingen zien door de bomen het bos niet meer en haken dan af. Als het maken van een planning wél lukt, is het voor veel leerlingen lastig om die planning te realiseren. Wat doe je als je ondanks hard werken de planning niet haalt? Dan kan je weer opnieuw beginnen met plannen. Danko: “Wij leren onze leerlingen hoe ze moeten plannen. Wij zijn professionals in het plannen.”

Plandit online studieplanner

Door de jaren heen hebben de gebroeders Danko hun methode om leerlingen te leren plannen vervolmaakt. Die ervaring is nu vertaald naar een web-based plansysteem. De intelligente studieplanner Plandit helpt de leerling met het maken en volgen van een studieplanning. De gebruiker hoeft alleen het huiswerk in te vullen en een schatting te maken van de tijd die daarvoor nodig is. Plandit zal het huiswerk plannen op de momenten die de gebruiker heeft aangegeven als studietijd. Werk dat is afgerond of juist niet op tijd af is, wordt direct verwerkt in een nieuwe studieplanning. Het systeem houdt ook rekening met de zwaarte van het huiswerk. Zo krijgt leren voor een toets die drie keer meetelt, in de planning een hogere prioriteit dan leren voor een toets die maar één keer meetelt. Na het maken van toetsen of werkstukken vraagt de studieplanner om de behaalde cijfers in te voeren. Als de cijfers voor een bepaald vak slecht zijn zal Plandit meer tijd inplannen voor het huiswerk. De planning wordt afgestemd op de individuele gebruiker.

Succesvol

Bij verschillende huiswerkinstituten in Noord-Holland wordt momenteel gewerkt met de bètaversie van Plandit. De leerlingen die de online studieplanner gebruiken zijn enthousiast. “Ze zien dat het werkt, dat geeft hen een goed gevoel,” aldus Danko. Door langer met de studieplanner te werken leren zij ook zelfstandig te plannen. Er zijn leerlingen die na een jaar het programma niet meer nodig hebben. Toch blijven ze er mee werken. Gewoon, omdat het zo handig is.

Een demonstratie video van de studieplanner is te zien op Plandit.nl. Een abonnement kost €4,95 per maand.

Reageer

Archief