Kodak Zi8: top videogadget

Donderdag besteld bij videocamerashop.nl, vrijdag in huis.  De winkel wordt door gebruikers van kieskeurig.nl gewaardeerd met een 9,6 en is de goedkoopste winkel waarbij het artikel de dag na bestelling geleverd wordt. Dus. Daarom.

Niet dat het kopen een impulsieve actie was, in tegendeel. Voor het uitkiezen van de pocket videocamera heb ik uren op het internet gezocht en vergeleken. Lang getwijfeld tussen de Flip Video MinoHD, de JVC Picsio en dus de Kodag Zi8. Allen in staat om te filmen in Full HD kwaliteit.

Uiteindelijk wint de Zi8 op bijna alle fronten. Het enige minpunt is het formaat, dat is net iets groter is dan dat van de genoemde concurrenten. Maar hij past nog steeds in mijn broekzak en is met zijn 11.3 x 6,2 x 2,2 cm een klein beetje groter dan mijn HTC Touch HD smartphone. Doorslaggevend voor mijn keuze is de goede kwaliteit van het geluid. De ingebouwde microfoon van de Zi8 valt niet tegen. Het is zelfs mogelijk een externe microfoon aan te sluiten. Voor zover ik weet is er geen andere pocket videocamera op de markt waarbij dat kan. Het geluid van de JVC Picsio is ronduit slecht en het ding is bovendien ongelofelijk lelijk. (In DEZE video worden beeld en geluid van de Zi8 en de Picsio vergeleken.) De Flip Mino HD vind ik het mooist vormgegeven, maar wat heb je daar verder aan. De Flip levert goede videobeelden maar blijft achter in de specificaties. Zo heeft de Flip geen Hdmi aansluiting en ontbreekt de mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden.

Het is dus de Kodak Zi8 geworden. Er zit volgens de specificaties een digitale beeldstabilisator in het apparaat, maar daar is niks van te merken. Ik heb een behoorlijk vaste videohand maar toch is het kader altijd wat schokkerig. Dat is overigens bij de concurrenten niet anders. Filmen kan de Zi8 zeker. Bij daglicht is de kwaliteit dik in orde. Als het wat donkerder is ontstaat er wat ruis in het beeld. Toch blijft de kwaliteit nog heel lang acceptabel. In het donker met alleen wat straatverlichting blijft het beeld acceptabel. De opname is wat donkerder dan van de Flip en de Picsio, maar er ontstaat weer minder ruis.

Inmiddels een paar dagen ervaring met de Zi8. Ik vind het een topproduct. Veel waar voor je geld. Op een 81 cm LCD scherm blijft het beeld haarscherp, met dank aan de bijgeleverde hdmi kabel. De eerste filmpjes heb ik inmiddels geupload naar YouTube. Prima kwaliteit! Kijk zelf maar.

Reageer

Archief