Don Quichot Klink jaagt op tijgermug

tijgermugDemissionair minister Ab Klink heeft zich weer eens laten omlullen door handelaren in gif. Die hebben hem wijsgemaakt dat hij de tijgermug in Nederland moet uitroeien. Op drie plekken in Noord-Brabant laat hij gif spuiten om het beestje te vermoorden. Niet zomaar gif, gif dat op de verboden lijst staat. Maar als minister regel je daar natuurlijk even een ontheffing voor. In het belang van de volksgezondheid. Maar daar kunnen dikke vette vraagtekens bij worden geplaatst.

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Daar verspreidt de mug onder andere de levensgevaarlijke ziekte knokkelkoorst. Door import van producten uit Zuidoost-Azië is de mug Europa binnengekomen. In Europa zijn er (nog) geen gevallen bekend waarbij ziektes door de tijgermug zijn overgedragen op de mens. Op tijgermug.info wordt de hinder als volgt omschreven: ‘De steek is zeer pijnlijk en kan bovendien leiden tot allergische reacties. De muggen opereren vaak in zwermen. Vanwege hun irritante gedrag jagen ze in Italië (waar de mug in de jaren ’90 is ingevoerd) mensen van de terrassen.’ Nou. Inderdaad! In Zuid-Italië heeft een tijgermuggenfamilie mijn halve vakantie verpest. Ik ben er ziek van geweest. Sindsdien ben ik geobsedeerd door HET BEEST.

In Nederland is de tijgermug al in 2005 gesignaleerd. Vanaf dat moment heeft de overheid gefaald in de bestrijding. Op tijgermug.info staat een indrukwekkende opsomming van overheidsblunders bij de bestrijding van de tijgermug en andere invasieve exoten. Een aantal belangrijke conclusies: de toezicht op de import schiet tekort; het is onduidelijk welk ministerie verantwoordelijk is; de overheid is blind voor andere invoerroutes; de bestrijding is niet effectief. ‘Al met al stemt de huidige overheidsaanpak van gezondheidsbedreigende invasieve exoten zoals de tijgermug, de vuurmier en ambrosia weinig hoopvol. Het lijkt niet reëel om te verwachten dat met dit beleid de verdere verspreiding van deze soorten zal worden gestopt en de reeds gevestigde exemplaren in Nederland worden uitgeroeid.’

Reageer

Archief