Disco in Purmerend? Nu niet!

Er komt een discotheek in Purmerend op de hoek van de Verzetslaan en de Jaagweg. De Raad van State heeft daar woensdag 3 maart 2010  groen licht voor gegeven. De Purmerendse politiek is het roerend eens: de disco moet er komen! Het is wel het minste wat ze voor de jongeren in hun stad kunnen doen. De eensgezindheid in de politiek is opmerkelijk. Er is niet één partij die vraagtekens plaats bij de bouw van de disco. Als je geen visie hebt, is het altijd handig om met iets concreets te komen. Bijvoorbeeld een discotheek voor de jongeren in de stad. Dan kan je daar naar verwijzen als mensen vragen wat je nou eigenlijk voor de  jeugd van tegenwoordig hebt gedaan. (Zo is het ook ‘handig’ om musqito’s op te hangen bij plaatsen waar overlast wordt veroorzaakt door hangjongeren. Om ze weg te jagen. Dan kan je zeggen dat je iets hebt gedaan aan de problematiek van de hangjongeren. Yeah, right!)
Er is een betere oplossingen voor de behoefte aan een dansgelegenheid in Purmerend. Die oplossing ligt zó voor de hand dat het vreemd is dat de optie niet serieus wordt genomen. Open de deuren van P3 voor het discopubliek! Vanaf twaalf uur ’s nachts, als de live-acts gestopt zijn. Dat levert, zoals bestuurders dat zo mooi zeggen, een win-win situatie op.


Purmerend moet flink bezuinigen de komende jaren. Niet alleen komt er minder geld vanuit Den Haag in de gemeentekas, ook de schuldenlast van de stadsverwarming zet de begroting flink onder druk. Bij de vaststelling van gemeentelijke begroting voor 2010 zijn de eerste maatregelen genomen om de uitgaven terug te dringen. De meest spraakmakende maatregel betrof de bezuiniging op de subsidie van P3. Het voorstel was om de subsidie van ruim een miljoen euro te halveren. Er was zelfs sprake van verkoop van het poppodium aan een marktpartij. Na een flitsende goodwill campagne van P3 en een flinke stapel handtekeningen van Purmerendse muziekliefhebbers, kwam het poppodium goed weg met een relatief lichte bezuiniging. De Purmerendse politiek heeft zich daarmee uitgesproken: een pop- en cultuurpodium is waardevol voor de stad en mag wat kosten.
Wel kreeg de directie van P3 (nogmaals) de boodschap mee dat ze zelf meer inkomsten moeten genereren. Volgens de directie van P3 moet dat gebeuren door ‘meer feestjes te bouwen’. Dansfeestjes wel te verstaan. In tegenstelling tot de meeste bandjes, brengen de onregelmatig geprogrammeerde dansavonden ’90’s now’, ‘Let’s Go Dancing’ en ‘Feelings’, wél geld in het laatje. Die broodnodige inkomsten lopen gevaar als de discotheek er komt.

Het op jongeren gerichte en drukbezochte Feelings is het soort feest dat potentiële discogangers trekt. Waarom niet wekelijks Feelings in P3 programmeren? Of twee keer per week? Dat kan dus náást de bandjes die op het programma staan. En in veel gevallen zelfs tijdens het optreden van de bandjes. Op een gemiddelde avond in het weekend staat één van de twee peperdure zalen leeg te staan. Het idee is alles behalve revolutionair. Ze doen dat al jaren zo bij de Amsterdamse poppodia De Melkweg en Paradiso. Als om half twaalf de laatste noten uit de gitaren klinken, dan is voor de discogangers net het tijdstip aangebroken voor een avondje feesten.
Een cultureel centrum als P3 verdient een breed publiek. Een  breed aanbod van muziekstijlen in P3 brengt  jongeren van verschillende groeperingen dichter bij elkaar. Het draagt bij aan wederzijds begrip en respect en past bovendien prima bij de missie van het poppodium.

Als de gemeente Purmerend een pop- en cultuurpodium echt belangrijk vindt, dan trekken zij de vrijstelling voor het bouwen van de discotheek onmiddelijk in. De discofunctie toevoegen aan podium is beter voor P3, beter voor de kunst- en cultuurvoorzieningen van Purmerend, beter voor de gemeentekas én beter voor de jeugd.

5 reacties op „Disco in Purmerend? Nu niet!“

 • Ik zie die Discogangers al verzuipen naast de disco. Maar misschien valt het wel mee. Nederland Waterland

 • Denise:

  Hear hear!
  Helemaal mee eens. Waarom flink in de buidel tasten voor iets wat er al is? Het niet betrekken van P3 bij het Purmerendse uitgaansleven is zonde. Bovendien vind ik het een veiliger alternatief. P3 ligt centraal in Purmerend in tegenstelling tot de afgelegen disco en politie is aanwezig in de binnenstad op uitgaansavonden.

 • Dirk:

  Ja, dat van die politie, dat had ik ook bedacht. Ik had het eerst ook in het verhaal staan maar het leidde een beetje teveel af. Ik denk ook dat daar makkelijker een oplossing voor kan worden gevonden.

 • Dirk:

  Oh ja, bedacht ik nog: De gemeente betaalt de disco niet. Ze verlenen alleen de vergunning. Maar ze zullen waarschijnlijk de subsidie stopzetten als de dansfeestjes bij P3 leeg blijven.

Reageer

Archief