Zoowhé! Het leeft

De gedichtenwedstrijd in het kader van Purmerend 600 jaar leeft! Na drie maanden niks geen reactie – nog geen ontvangstbevestiging – vandaag dit mailtje. Man man man. 
 

Beste dichter,

Wij hebben het zeer op prijs gesteld, dat u heeft deelgenomen aan de gedichtenwedstrijd Purmerend in Poëzie, die is uitgeschreven naar aanleiding van 600 jaar Purmerend.

De driekoppige jury had een enorme klus aan het beoordelen en selecteren van de circa 350 ingezonden gedichten.

Helaas moeten wij u mededelen dat het door u ingezonden werk niet in de prijzen is gevallen.

Wij danken u vriendelijk voor uw inzending, inzet en enthousiasme en wensen u veel plezier en succes met uw poëtische liefhebberij.

Namens Dichterskring Waterland en het Feestcomité P 600.

5 reacties op „Zoowhé! Het leeft“

 • Peter Snel:

  Wie hebben er wel gewonnen? Met welke gedichten? Wanneer is de feestelijke prijsuitreiking? Wat hebben ze gewonnen?

  Dat bedoel je toch, Dirk?

 • Heeft u klachten: zeg het ons, bent u tevreden vertel het anderen!

  Persbericht

  Jeugd rijmde vaak ‘stadje-patatje’

  Driehondervijftig gedichten

  over 600-jarig Purmerend

  PURMEREND – De gedichtenwedstrijd in het kader van de festiviteiten rond Purmerend 600 jaar stad heeft ongeveer 350 gedichten opgeleverd. Zelfs uit België kwamen inzendingen binnen. Zaterdag 15 mei is de prijsuitreiking. Dan vindt ook de presentatie plaats van Purmerend Dichterbij, een fraai geïllustreerde bundel met de 28 beste gedichten.

  De opdracht luidde: Schrijf het beste, mooiste of grappigste gedicht over Purmerend. Met als thema: Purmerend 600 jaar stad, in de breedste zin van het woord. Alle dichtvormen waren toegestaan. Elke inzender mocht mee doen met maximaal drie gedichten van elk ten hoogste 30 regels. De gedichtenwedstrijd was uitgeschreven voor twee categorieën: tot en met 16 jaar, én 17 jaar en ouder. Met voor elke categorie drie prijzen.

  Overstelpt

  De driekoppige jury werd overstelpt met inzendingen. Jong en oud sloofde zich uit om de stad in poëtische bewoordingen neer te zetten. Op een aantal basisscholen werd van het dichten over Purmerend zelfs een project gemaakt. Dit resulteerde in dikke enveloppen vol gedichten. Ook was er een gedicht dat de leerlingen van een klas gezamenlijk hadden geschreven.

  De jury vond het bij het samenstellen van de bundel lastig dat een beperkt aantal onderwerpen steeds weer passeerde. De Koemarkt en het daar verhandelde vee werden veelvuldig als thema gebruikt. Ook de band met het water en de drooglegging van de Purmer waren favoriete onderwerpen.

  Hartige hap

  Kinderen gebruikten de rijmwoorden ‘stadje-patatje’ heel graag. Kennelijk gaat een bezoekje aan het centrum van de stad nogal eens gepaard met het nuttigen van de populaire hartige hap.

  De gedichtenwedstrijd was een initiatief van Dichterskring Waterland. De wedstrijd werd gehouden onder auspiciën van Stichting Purmerend 600 jaar Stad. De Openbare Bibliotheek Waterland in Purmerend werkte mee aan het organiseren van de gedichtenwedstrijd.

  De illustraties in de bundel zijn vervaardigd door leden van schildersvereniging Wherepalet. Rijser Grafische Communicatie te Purmerend verzorgt de vormgeving en de druk van de bundel Purmerend Dichterbij. De bekende liedjesschrijver en dichter Herman Pieter de Boer schreef het voorwoord. Hij heeft nooit in Purmerend gewoond, maar kent de stad doordat zijn dochter er enige tijd woonde en z’n kleindochter in het Waterlandziekenhuis werd geboren.

  De feestelijke prijsuitreiking en de presentatie van de bundel vinden zaterdagmiddag 15 mei plaats in de Openbare Bibliotheek aan de Waterlandlaan in Purmerend.

 • Het zou inderdaad wel netjes zijn geweest als alle deelnemers dit persbericht persoonlijk hadden ontvangen, óf er ruim van te voren over waren ingelicht.

 • Dirk:

  Hartelijk dank Ger!

Reageer

Archief