Blauwschimmelkaas

DanabluOp zoek naar de lekkerste blauwschimmelkaas.

Je hebt ze van koemelk en schapenmelk. Er bestaat vast ook blauwschimmelkaas van nog een ander beest dat melk geeft, maar die ken ik niet. Roquefort is mijn favoriet voor bij stokbrood en borrel. Hij wordt gemaakt van schapenmelk en heeft ook een typische schapenkaas smaak. Je moet er van houden. In de supermarkt koop ik zelden of nooit roquefort of andere blauwschimmelkazen. Het ligt er vaak voorverpakt, in zo’n hardnekkig stuk plastic, waterig te worden. Als je de verpakking thuis met grof geweld probeert open te maken, loopt de snotterige blauwe schimmel vroegtijdig uit de verpakking. Niet lekker. Bij de kaasboeren in Nederland meer succes. Lekkere verse stevige roquefort, goed verpakt in kaaspapier. Als ik niet in de buurt van de kaasboer ben dan heb ik een goed en goedkoop alternatief van koemelk. Ik hou van de scherpe smaak van Danish Blue. Danablu heet het in de supermarkt. In zo’n driehoekig plastic bakje met deksel. Lang houdbaar. Blijft door de manier van verpakken goed stevig en fris. Net als roquefort heerlijk bij een stoere kruidige rode wijn.

Je hebt ook veel onzinkazen in de supermarkt. Blauwschimmelkazen die de naam geen eer aan doen. Het smaakt naar brie met blauwschimmel aroma. Castello bijvoorbeeld, hoef je echt niet te proberen. Magor en gorgonzola vind ik lekkerder bij pizza of pasta dan uit het vuistje. Hoewel ik bij de kaasboer een keer een pittige stevige gorgonzola heb gekocht die erg lekker was op de kaasplank. Gorris liet mij laatst een wijn proeven die ik daar graag eens bij zou drinken. Maar welke was dat ook alweer?

5 reacties op „Blauwschimmelkaas“

 • Bart de Boer:

  De lady’s blue, een blauwschimmelkaas van geitenmelk, is ook wel lekker op een kaasplankje hoor…

 • Dirk:

  En waar koop ik die? :)

 • Bart de Boer:

  phoe, mn schoonzusje kocht deze wel eens op de markt in Leeuwarden…

 • Gorris:

  Da’s Gigondas, van Grenache en Syrah (en nog n pietsje Mourvedre), net als Chateauneuf-du-pape.

  Ik heb laatst van julie kadobon een hele mooie Gigondas gekocht, die nog staat te wachten op geproefd te worden…

  Leuk stukje, krijg gelijk zin om binnenkort een wijnproeverijtje te organiseren – zorg jij dan voor de schimmel?

 • Dirk:

  Gigondas: check!

  Klinkt goed, ben ik altijd voor in. :)

Reageer

Archief