Groen Links en de 60 meter woontoren

Tip van Dennis. Over een weblog van Groen Links Purmerend. Ik kopieer de tekst even. Reageren of reacties lezen, klik HIER.

In Kwadrant Europa komt een woon-zorgcomplex voor ouderen. GroenLinks is daar blij mee, want er is nog steeds een tekort aan ouderenwoningen.

In het voorjaar van 2009 kreeg de raad een presentatie over de plannen van de ontwikkelaar: een filmpje over een soort stadshof met een binnentuin, een parkeergarage onder het complex en goede voorzieningen voor de ouderen. De wethouder was laaiend enthousiast en vroeg de raadsleden of ze het mooi vonden en of hij verder mocht met de uitwerking. Prachtig was het! Alle aanwezige partijen waren enthousiast. Wat de wethouder (DZ: wethouder ruimtelijke ordening Engels, PvdA) even vergat te vertellen, was dat hij ietsjes van het bestemmingsplan zou afwijken met dit plan. Daar kwam de raad in december achter, toen bewoners het plan hadden gekregen en zich rot schrokken.

In het bestemmingsplan zijn de kaders voor het complex opgenomen: een bouwhoogte van 18 meter en 110 woningen. Ook in het stedenbouwkundig plan van eisen van Kwadrant Europa wordt gesproken over stads wonen met stedelijke laagbouw. Die 18 meter hoort bij de visie over het gebied.

De plannen voor het woon-zorgcomplex zijn erg afwijkend van het bestemmingsplan: een woontoren van 60 meter hoog en geen 110 maar 140 woningen. In de raad protesteren kon in december niet meer, omdat de plannen inmiddels ter inzage waren gelegd. De bewoners hebben – terecht – in grote getale bezwaar aangetekend. Pas in de volgende raad komen die bezwaren en het antwoord van het college aan de orde.

GroenLinks vindt dat de procedure over moet. Terug naar de tekentafel: de plannen aanpassen aan de kaders die de raad met vaststelling van het bestemmingsplan heeft afgegeven. Terug dus naar 18 meter bouwhoogte en terug naar 110 woningen. GroenLinks gaat hier hoog op inzetten!

Wordt vervolgd!

3 reacties op „Groen Links en de 60 meter woontoren“

Reageer

Archief