Bos maakt ruimte voor verandering

BOSDe politieke verhoudingen in Den Haag schudden op hun grondvesten deze week. Eurlings weg, Van Mierlo overleden en nu Wouter Bos die de politiek verlaaat. Het heeft allemaal zijn weerslag op de partijen en het politieke klimaat.

Ik moet zeggen dat ik opgelucht ben dat Bos vertrekt. Vooral omdat er nu ruimte ontstaat voor verandering. Eindelijk. Ik had best respect voor Wouter Bos als politicus, maar als mens kon hij mij niet inspireren. Het was de koele zakelijke manager van de PvdA. Bos was op z’n best als er crisis was. Dan kon hij, op basis van zijn uitstekende dossierkennis, rationele beslissingen nemen. Een leider heb ik nooit in hem gezien, laat staan iemand die mensen kan verbinden. Niet binnen de partij en ook niet in Nederland.

Job Cohen zal Bos opvolgen, dat staat bijna vast. Geen idee of Cohen het kan. Ik weet ook niet hoe hij het in Amsterdam heeft gedaan, daar zullen de verhalen wel over loskomen nu hij vertrekt. Ik weet wel dat Cohen honderd procent meer charisma heeft dan Bos. Dat is wel een belangrijke voorwaarde voor goed leiderschap.

Reageer

Archief