Wubbo Ockels: Don Quichot of verlosser?

Wubbo Ockels is het Nederlandse boegbeeld voor duurzame ontwikkeling. Hoogleraar Aerospace Sustainable Engineering and Technology aan de TU Delft, dat word je niet zomaar, daar moet je meer voor kunnen dan met een ruimteschip een paar rondjes om de aarde vliegen. Wubbo heeft een aantal interessante ideeën voor Nederland BV. Zijn ambitie is een plan in werking te stellen voor een honderd procent schoon Nederland in 2050. Duurzaam, duurzaam en nog eens duurzaam. Het plan is, voor zover ik kan beoordelen, behoorlijk realistisch. Je zou zeggen: waar wachten we op?! Tot nu toe geeft de overheid niet thuis. Wubbo Ockels vecht tegen windmolens die nog niet zijn gebouwd. En tegen de lobby in den Haag die zijn plannen dwarsbomen.

Bijna drie jaar geleden hoorde ik van het plan van Wubbo Ockels om een tweede afsluitdijk te bouwen. Ik was gelijk enthousiast. Het was zo logisch dat ik er geen reserves bij had. Door een tweede afsluitdijk aan te leggen onstaat er een waterreservoir tussen de dijken. Op de dijken komen over de volle lengte zonnepanelen te staan. Overdag zorgen die ervoor dat er water in het reservoir wordt gepompt. Op momenten dat er behoefte is aan stroom, wordt het hoogteverschil gebruikt om het water met grote kracht langs turbines te laten stromen. Om stroom op te wekken. Geniaal plan. Dat vond de overheid ook. Maar er is nog geen reeTd mee gebeurd.

Het demonstreert hoe stuurloos de overheid is geworden, vindt Ockels. Met Ladies First wil hij het tij keren. ‘De regering moet gedwongen en ondersteund worden door de Nederlandse bevolking om een strategie te ontwikkelen. Ik wil een ommekeer uit het doemdenken.’

Reageer

Archief