Eindelijk schouderklopjes voor Bos

Dat het de PvdA alléén om electoraal gewin te doen was, gelooft ook dr. Ph. van Praag, als politicoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, niet. „Bos is de achterliggende jaren allergisch geworden voor het verwijt een windvaan te zijn. Dat verwijt wilde hij niet nog een keer over zich heen halen.”
Blijft staan dat het uitzicht op een gunstige verkiezingsuitslag zwaar lijkt te hebben meegespeeld in het besluit van de PvdA om te breken met Balkenende IV. Krouwel vindt dat ook begrijpelijk. „Dit was een fantastisch thema en een uitstekend moment. Een meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat het in Uruzgan in militair opzicht over en uit moet zijn. De partijtop heeft gedacht: We knallen nu meteen door, hup, van de ene verkiezing in de andere.”
Dat Bos, vanuit zijn eigenbelang bezien, de juiste keuze maakte, ziet de politicoloog bevestigd in het optreden van de PvdA-leider zaterdagmiddag in Utrecht, waar hij campagne voerde en rozen uitdeelde. „Hij kreeg overal complimenten en schouderklopjes. En dat voor de man die de achterliggende tijd voortdurend geschopt werd.”
Dat de PvdA goed gegokt lijkt te hebben, wijzen de peilingen uit. Het CDA staat nog altijd het hoogst, maar de sociaaldemocraten klimmen uit het dal. Krouwel: „Het is voor de PvdA een mooi punt om zich op te profileren. Vooral tegenover D66, die regeringsverantwoordelijkheid droeg toen wij naar Afghanistan gingen.”
Groot voordeel is verder dat de bezuinigingsoperatie van 35 miljard euro nu onderdeel wordt van de verkiezingscampagne. „Dat wilde de PvdA graag. Als het kabinet niet over Uruzgan was gestruikeld, dan was het misgegaan in de discussies over de heroverwegingsoperatie. Maar daarin zou het voor de PvdA veel lastiger zijn geweest een helder punt te maken

Reformatorisch Dagblad, 24 februari 2010. Artikel hier.

Dat het de PvdA alléén om electoraal gewin te doen was, gelooft ook dr. Ph. van Praag, als politicoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, niet. „Bos is de achterliggende jaren allergisch geworden voor het verwijt een windvaan te zijn. Dat verwijt wilde hij niet nog een keer over zich heen halen.”

Blijft staan dat het uitzicht op een gunstige verkiezingsuitslag zwaar lijkt te hebben meegespeeld in het besluit van de PvdA om te breken met Balkenende IV. Krouwel vindt dat ook begrijpelijk. „Dit was een fantastisch thema en een uitstekend moment. Een meerderheid van de PvdA-kiezers vindt dat het in Uruzgan in militair opzicht over en uit moet zijn. De partijtop heeft gedacht: We knallen nu meteen door, hup, van de ene verkiezing in de andere.”

Dat Bos, vanuit zijn eigenbelang bezien, de juiste keuze maakte, ziet de politicoloog bevestigd in het optreden van de PvdA-leider zaterdagmiddag in Utrecht, waar hij campagne voerde en rozen uitdeelde. „Hij kreeg overal complimenten en schouderklopjes. En dat voor de man die de achterliggende tijd voortdurend geschopt werd.”

Dat de PvdA goed gegokt lijkt te hebben, wijzen de peilingen uit. Het CDA staat nog altijd het hoogst, maar de sociaaldemocraten klimmen uit het dal. Krouwel: „Het is voor de PvdA een mooi punt om zich op te profileren. Vooral tegenover D66, die regeringsverantwoordelijkheid droeg toen wij naar Afghanistan gingen.”

Groot voordeel is verder dat de bezuinigingsoperatie van 35 miljard euro nu onderdeel wordt van de verkiezingscampagne. „Dat wilde de PvdA graag. Als het kabinet niet over Uruzgan was gestruikeld, dan was het misgegaan in de discussies over de heroverwegingsoperatie. Maar daarin zou het voor de PvdA veel lastiger zijn geweest een helder punt te maken.”

8 reacties op „Eindelijk schouderklopjes voor Bos“

 • drecul:

  Komop nou zeg, de Pvda was volstrekt ongeloofwaardig geworden en stond in de peilingen op flink verlies.

  Bos wist natuurlijk ook donders goed wat de tendens onder de bevolking was namelijk eindigen in 2010.
  Zo wint de Pvda weer een paar zetels en krijgt het CDA de zwarte piet toegeworpen.

  Balkenende wint ook want in de peiling is zijn partij weer de grootste en hij mag weer partijleider zijn.

  Grote kans dat hij terug komt met een CDA-PVV-VVD/D66 coalitie. (had ik dat niet ergens al voorspeld?)

  Ik durf nog wel een voorspelling te maken en dat is dat we helemaal niet weg gaan.
  Want de nieuwe regering kan gewoon besluiten om die militairen daar te houden.

  Wedden?

 • drecul:

  De grootste verliezers zijn dus weer de burgers.

 • dennis:

  De CDA had veel meer baat bij een afleidingsmanouvre. Dat het CDA de zwarte piet krijgt is niet meer dan terecht. Zeker na dat Elsevier filmpje over weggaan uit het grote oeroeboeroebos.

 • drecul:

  Maar nu? Alle regerings partijen zijn ongeloofwaardig gebleken.
  Geer Wilders? lijkt mij geen optie.
  VVD? die heeft sinds de jaren 70 in alle kabinetten gezeten en zijn mede verantwoordelijk voor de huidige puinhoop.
  D66? Los van het feit dat ik die Pechthold een griezel vindt heeft deze partij ook geen eenduidig standpunt.

  Blijven over de linkse partijen. zijn SP, GL, partij voor de dieren genoeg voor een meerderheid?
  Ik zou het wel eens willen meemaken, de corporaties en het oude geld aan de ene kant en een superlinkse regering aan de andere kant.

  Wie gaat er winnen?

 • dennis:

  RRGB, Revolutionaire Republiek van GehoorBeschadigden. Ik weet het ook niet. Wat mij betreft GL maar eens in de lokale politiek aan het werk. Ik ben benieuwd.

 • drecul:

  Maar dan wel de gewapende tak ;) Als je toch niks meer hoort maken die knallen ook niks uit.

 • dennis:

  ik stem op jou!

 • drecul:

  Ja ja mij het vuile werk laten opknappen en jij maar stemmen om er van af te wezen zeker. ;)

Reageer

Archief