OV-shitkaart

Er is de laatste tijd een hoop te doen over de OV-chipkaart. Een aantal partijen is boos, omdat abonnementhouders in en uit moeten checken en dat daarmee hun reisgedrag kan worden gevolgd. Dat was niet de afspraak.

Big deal, zou je zeggen, want daarvoor hebben ze juist de anonieme kaart uitgevonden. Maar de OV-kaart is alles behalve anoniem.

Ten eerste wordt de zogenaamde anonieme kaart zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt. Reizen per anonieme kaart is duurder dan een kaart met abonnement. Een abonnement kun je op een anonieme kaart niet krijgen. Zo’n anonieme kaart kost €12,50 en ze gaan nogal eens kapot (Ik ben aan mijn derde toe sinds augustus). Geld dat op een kapotte anonieme kaart staat kun je niet terug krijgen en je kaart historie uit printen en begrijpen vergt veel geduld en een master degree. Daarbij kun je maar vijf retour ritten per keer printen. Dat betekent dat je elke dag in de rij moet staan bij een van de weinige automaten. Dat is de enige plek waar je kan printen.

Ten tweede is deze anonieme kaart helemaal niet anoniem. Opladen kan alleen met een elektronische betaling.
In zo’n kaart zit een chipje met daarop het nummer van jouw anonieme kaart. De computer registreert dat jouw kaartnummer €50,- overmaakt van jouw rekening naar het GVB en op dat moment weet het systeem elke keer als je met je anonieme kaart ergens in checkt dat jij het bent.

Slim niet?

3 reacties op „OV-shitkaart“

Reageer

Archief