Jamie in Amerika

Jamie's AmericaLang naar uitgekeken en gisteren eindelijk gezien. Jamie in Amerika. Precies zoals ik had gehoopt en verwacht. Jamie laat een kant van Amerika zien die je niet gauw te zien krijgt op teevee. Een kant die ik dankzij een studiereis in California een beetje ken en waar ik van ben gaan houden. Amerika als smeltkroes van nationaliteiten en evenzoveel culturen. En heerlijk clandestien. Dat woord werd tenminste in de uitzending vaak gebruikt in de vertaling. Clandestiene restaurants, clandestiene restauranthouders, clandestiene bezoekers. Als je even buiten de geijkte toeristische paden raakt kom je een Amerika tegen waar we in Nederland jaloers op kunnen zijn. Daar hebben ze echt geen inburgeringscursus, prachtwijken en minister van integratie nodig om samen te kunnen leven. Gewoon níemand in je land toelaten en ilegalen gedogen. En ook clandestiene bedrijfjes gedogen zodat de illegalen voor zichzelf kunnen zorgen. En dan nog durven zeggen dat Nederland goed is in gedogen…

Geen betere manier om een land te leren kennen dan op zoek te gaan naar de lokale eetgewoonten. En dat je in Amerika dan veel bijzonders tegenkomt had ik al gelezen in mijn favoriete kookboek Culinairia USA. Maar Jamie is in New York weer authentiek Jamie. Raakt pissed in een ‘anti-restaurant’ en dolt vervolgens, op weg naar zijn appartement, stomdronken met de Arabische taxichauffeur. Verder raakt hij ontroerd van een ex-illegaal die naast zijn baan als buschauffeur dagelijks voor ruim zeventig illegalen gratis eten verzorgt. De harde kant van Amerika heeft ook een keerzijde. Mensen maken elkaar af om te overleven maar helpen elkaar ook in tijd van nood.  De weldoenende kok vertelt, terwijl hij het niet droog houdt, dat ze laatst hadden meegemaakt dat twee illegalen die lagen te slapen onder de brug, waren overgoten met benzine en in brand gestoken. Door wie of waarom wordt niet uitgelegd, je zou er vast een documentaire aan kunnen wijden.

De uitzending is helaas niet beschikbaar op RTL Gemist. De serie wordt uitgezonden op dinsdag om 22.30 uur op RTL 4 en wordt herhaald op woensdag om 14.00 uur. Wie weet doe ik eens gek en zet ik hem online.

5 reacties op „Jamie in Amerika“

 • drecul:

  Tja als de overheid niet thuis geeft moet je het zelf doen.

  The American dream, you have to be asleep to believe in it.

  Zag dat stukje gisteren ook over die restauranthouder die daklozen te eten gaf.
  Meer van dat soort mensen graag.

 • Dirk:

  Het is keihard en niet te benijden. Maar een beetje van die zelfredzaamheid zou ik hier wel wensen. En minder regels ook.

 • drecul:

  Minder regels wel.
  Zelfredzaamheid als in barmhartigheid ook.
  Zelfredzaamheid als in marktwerking en zoek het als burger zelf maar uit niet echt.

  In theorie kiezen wij een overheid omdat we sommige zaken centraal willen regelen.
  Dan snap ik niet dat er vette winst gemaakt dient te worden op primaire levensbehoefte als zorg, wonen, energie enz.

  Hoeft niet veel te kosten en mag eigenlijk niet voor een kleine groep uiterst winstgevend zijn.

 • Ik geef je via deze rubriek de correctie. Vind je dat wat? Anders weer per e-mail.

  1. 1ste alinea: laatste regel; het woordje ‘ze’moet weg?
  2. 2de alinea, 5de regel: raakt (is) ontroerd. (maar: Het ontroert me)
  2de alinea, 7de regel: gratis eten (wordt/ is)verzorgd. (maar: hij verzorgt gratis eten)
  Liefs, mama

 • Dirk:

  Nee ma, doe maar via de mail. Niet iedereen hoeft te weten hoe dom ik ben.

Reageer

Archief