Vanavond kaasfondue

Behelpen met een pan op een gammele driepoot en waxinelichtjes op verhoging. Het gaat om de inhoud. Eeuwenoud familierecept. Komt als ik het goed heb van een familielid dat intern zat bij een gezin in Zwitserland, maar dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Het smaakt in ieder geval goed.

Fondue voor 4 personen
(zonder wijzigingen van de orginele geschreven tekts overgenomen)

600 gr  kaas
half Gruyère half Emmenthaler
(of alleen Gruyère als U fondue van sterkere smaak prefereert)
1 teentje knoflook
3 dl witte wijn (landwijn, sec)
1 likeurglaasje Kirsch
1 koffielepel maizena
1 flinke mespunt dubbelkoolzuur soda
nootmuskaat
peper
paprikapoeder

Giet de wijn en de kaas in de caquelon, die U van te voren hebt  ingewreven met een teentje knoflook. Laat kaas smelten op zacht vuur, roer (8-en) zonder ophouden, totdat het mengsel begint te koken, voeg de maizena en de geraspte nootmuskaat (opgelost in de Kirsch) toe.
Laat nog 2 à 3 minuten koken, doe er de dubbelkoolzuur-soda bij en draag Uw kunstwerk trots ter tafel, waar de smaak met paprika of peper wordt vervolmaakt.

Bon appétit!

Ik heb in dit geval moeite om van het recept af te wijken. Stiekum doe ik er een beetje fijngehakte knoflook bij. Voor de wijn neem ik een eenvoudige Vin de Pays des Côtes de Gascogne. Van de HEMA deze keer. En die drinken we er ook bij.

Update: voor erbij volgende keer toch een iets chiquere wijn. Is best wel een heftige maaltijd, met al die kaas enzo. Daar mag wel wat stevigs bij.

2 reacties op „Vanavond kaasfondue“

Reageer

Archief