Het onderwijs in Nederland is kapotd

Het voortgezet onderwijs in ieder geval. En ik kan het weten. Ik heb de afgelopen jaren een visie op onderwijs ontwikkeld waar een minister van onderwijs jaloers op kan zijn. Inderdaad, ik ben een bescheiden jongen. Maar toch, het is waar in dit geval. Die overtuiging heb ik over gehouden aan mijn deelname aan een rondetafelbijeenkomst over de basisvorming. Georganiseerd door het toenmalig adviesorgaan en verlengstuk van het ministerie van onderwijs Onderbouw-VO. Ik zat daar, als onderwijsontwikkelaar uit het veld, met hoge ambtenaren, professoren, directeuren en andere onderwijsdeskundigen aan tafel. Na de eerste koffiepauze was ik er klaar mee. Die gasten praatten poep. Ik heb ze daarna uitgelegd hoe het werkt. Ze waren dolblij iemand te ontmoeten met verstand van zaken. Hun grote ego’s – het waren bijna allemaal mannen – werden aan de kant gezet en ik werd op handen gedragen. Ongeveer dezelfde mensen doen nu bij vereniging Beter Onderwijs Nederland stoer. Eerst jarenlang medeverantwoordelijk zijn voor de puinhoop en daarna vanaf de zijlijn roepen dat het beter moet. Alsof dat helpt. Typisch gevalletje Babyboomers als je het mij vraagt. Schijtbakken.

Mijn visie is natuurlijk ook niet uit het niets gegroeid . Elly Kamminga heeft grote invloed op mij gehad. Zij heeft het afgelopen jaar een boekje geschreven over onderwijsontwikkeling. Een aanrader voor mensen die écht het beste voor hebben met het onderwijs. Dat kan ik gerust zeggen zonder het boekje te hebben gelezen. Het verschijnt binnenkort.

Oh ja. Het onderwijs in Nederland is kapotd was de kop. Waarom? Leg ik nog wel een keer uit. Dirk Zijn Onderwijsadvies.

2 reacties op „Het onderwijs in Nederland is kapotd“

Reageer

Archief