Spaan geeft punten

SpaanRubriek slash column van Henk Spaan in het Noordhollands Dagblad. Spaan geeft punten aan de voetbalwereld. Met afstand het leukste onderdeel van de krant. Spaan heeft in tegenstelling tot veel blatende ego’s op televee wél verstand van voetbal. En van mensen. Hij weet het ook nog boeiend op papier te zetten. Kortom, de moeite van het lezen meer dan waard.

Deze week 8 punten voor Kieft en Van Basten. Het juryoordeel:

Dinsdagavond speelde zich op Sport 1 rond de wedstrijd Barcalona-Inter een amusante ‘clash’ af tussen Marco van Basten en Wim Kieft.
De inhoud van de discussie was interessant, zo niet fundamenteel. Van Basten gaf de spelers van Inter de schuld van de nederlaag. ‘Een schande’ zei hij, terwijl Kieft het echec aan de coach toeschreef. Mourinho speelde in topwedstijden nu eenmaal altijd zo laf.
Van Basten vroeg zich af of die spelers soms zelf geen verantwoordelijkheid droegen. Op een onderkoelde manier liep het hoog op. Niemand kan zo mooi mokken als Kieft. Jansma was zo verstandig zich erbuiten te houden. Van Basten, onaandoenlijk, begon licht te zuigen, Kieft spreidde een onderdrukte woede ten toon.
Intussen liet de kijker zijn herinneringen de vrije loop bij het meningsverschil. Kieft die als 20-jarige en topscorer van Europa door Ajax kon worden verkocht, omdat Van Basten eraan kwam. Voorzitter Anconetani die in Londen tegen me zei dat hij een Cruijff had binnengehaald. Van Basten die als spits in Nederland en Italië alle records zou breken. Maar ook: relatief mislukt als coach. Kieft met een jaar of vijftien ervaring als stuioanalist.
Het waren geen kleine jongens die hier van mening verschilden. Ik heb me altijd verbaasd over de agressie, zelfs de totale minachting waarmee coaches soms over spelers kunnen oordelen. Nog hoor ik Advocaat eind augustus 1994 op een cricketveld in Den Haag erover klagen dat hij in de VS niet over spelers van wereldklasse had kunnen beschikken. Hij vergat Bergkamp, Koeman, Ronald de Boer en Rijkaard.
Van Basten herhaalde zijn standpunt nog maar eens: het lag aan de spelers. Kieft verdroeg het niet langer en gooide het hoge c-woord eruit. “Jij vindt dat alleen maar omdat je coach bent”, mompelde hij. Van Basten besloot om het tikje onder de gordel niet te voelen. De ‘battle’ was over. De winnaars zaten thuis.

Inderdaad! Heel irritant die coaches die hun spelers afvallen. Soms een heel elftal tegelijk. Van Basten was daar goed in. Ronald Koeman is er ook zo eentje. Best wel verstand van voetbal maar van mensen…? Hoewel, Koeman is er in de loop van de jaren ietjes beter in geworden. Er is hoop voor Koeman en AZ. Maar of Van Basten het ooit zal leren…?

2 reacties op „Spaan geeft punten“

Reageer

Archief