De stekker uit P3

De gemeente Purmerend dreigt de stekker uit pop- en cultuurpodium P3 te trekken. Waarom? Is te duur. Kost te veel. Er gaat geloof ik 500.00 euro per jaar in zitten om het programma op peil te houden. En dat programma is best chic hoor. The Levellers,  George Clinton & P-Funk, Living Color, het zijn grote namen die alleen al in de laatste twee maanden van 2009 staan geprogrammeerd.

P3P3 moet blijven! Dat hoor ik tenminste van alle kanten. Maar behalve de sentimentele argumenten hoor ik niet waarom? Niet te vinden op internet en ook niet in het sufferdje. Evenmin hoor ik een bevredigend argument voor het dichtdraaien van de geldkraan. Ja, bezuinigen, maar dat hadden ze toch ook wel kunnen bedenken toen ze in 2004 startte met de bouw?

Dus ik ga er zelf maar een verhaaltje bij verzinnen…
Bij de oprichting heeft de gemeente afspraken gemaakt met het bestuur van P3 over de hoogte van de subsidie. Het poppodium zou een aantal jaren de tijd krijgen om te groeien naar een gezond bedrijf. De subsidie zou in de loop van de jaren worden afgebouwd. De bazen van P3 vonden dat een prima plan. Ze hadden er vertrouwen in dat ze de afspraken met de gemeente konden nakomen. Bovendien zou P3 er nooit zijn gekomen als ze niet akkoord waren gegaan met de regeling.
Vijf jaar na de start van de bouw wordt er geëvalueerd. P3 is te duur. Het is niet gelukt om in de loop van de jaren meer opbrengsten te genereren. De gemeente heeft een probleem in de begroting en ziet kans om structureel vijf ton op de jaarbegroting te bezuinigen. De VVD zit in het college en die zijn voor marktwerking enzo. Verkopen dus die zooi, we houden niet van steuntrekkers.

Van mij mag je best bezuinigen op P3. Ik denk ook dat de programmering nog wel wat commerciëler kan. Cultuurinstellingen zijn luxe. Grote schilders zijn ook niet begonnen met schilderen in een museum. En bandjes horen te repeteren in een schuur. Maar een gemeente die ontrouw is aan haar eigen beleid daar hou ik helemááaal niet van. De gemeente Purmerend heeft A gezegd en moet ook B zeggen. Steun je eigen P3, maak afspraken over de begroting en wees trots. Dat heet consistent beleid voeren.

Tekenen dus! die petitie voor het behoud van P3.

12 reacties op „De stekker uit P3“

 • Mooi gezegd, goed beargumenteerd. Hoewel de VVD jouw betoog van ‘achter je beleid blijven staan’ en ‘trots zijn’ waarschijnlijk ook als sentimenteel zou beschouwen. Programmering kan inderdaad commercieler, maar moet dat dan? Er wordt al genoeg commercieel geprogrammeerd in onze oergezellige binnenstad, laat er alsjeblieft een P3 zijn voor de iets minder voor de hand liggende dingen. Op landelijk cultuurbeleidsniveau is er ook plaats voor een VPRO naast de Tros en Avro. Voor Dood Paard als tegenwicht tegen Joop vd Ende. En zo hoort het ook. Cultuur is een hoog goed en dat dien je als beleidsmaker te beschermen. Dat is geen luxe, dat is een verplichting.

  En ja, ook dit is weer een sentimenteel argument.

 • Dirk:

  Nou nee, als er genoeg geld is dan hoeft de programmering wat mij betreft niet commerciëler. Maar de begroting van de gemeente Purmerend staat volgens mij flink onder druk. Dan zou ik cultuur zeker niet ontzien bij bezuinigingen.
  Op landelijk niveau zet ik vraagtekens bij de miljoenen die in de publieke omroep verdwijnen. In NL moeten veel mensen keihard werken voor hun bestaan. Dan kan je het geld beter besteden. Bijvoorbeeld aan gratis kinderopvang.

 • Dirk:

  Maar inderdaad, cultuur is een groot goed! Wat dacht je van Ned 1: cultuur, mèt VPRO 0,1 % kijkdichtheidprogramma’s, maar asjeblieft zonder Hans Flupsen en ‘Vrije Geluiden’. Ned 2: kids, nieuws en actualiteit, documentaires. Verder niets. Dan kan er een hoop bagger verdwijnen lijkt mij.

 • Snap ik niet helemaal. Wat wil je hiermee zeggen: dat je het goed vindt dat er dit soort programma’s gemaakt worden of juist niet? Als er toch miljoenen bezuinigd moeten worden bij de omroep, dan zou ik dat vooral doen op de salarissen van dure presentatoren, op kwisjes die je ook op de commercielen kunt zien en op de reisjes van Jan Smitje en zijn zuipvriendjes. Daar wil ik dus niet voor betalen. Ik ben ook geen groot aanhanger van de VPRO (niet eens van TV in z’n algemeenheid) maar het gaat mij erom dat zo’n omroep op z’n minst de mogelijkheid krijgt om haar doelgroep te bedienen. En dat de overheid zich daar voor in moet zetten, ongeacht de kijkcifers. Zelfde geldt in feite voor de gemeente Purmerend en P3.

 • Dirk:

  Ik vind het goed dat er programma’s gemaakt worden waar niemand naar kijkt. Behalve dan het programma van Hans Flupsen ;-) . En de kwisjes en echte-leven-van-Jan-Smit programma’s maken deel uit van de bagger waar ik het over had.
  En ikke vin dat je alleen maar een doelgroep kan bedienen als die er ook is. Wanneer spreek je van een doelgroep? Heb je daar 10 mensen voor nodig of 10.000 of een miljoen? Of mag je als overheid bepalen of er een doelgroep moet zijn voor kunst? Cultuur is een onderdeel van de maatschappij en de overheid zou er een rol in kunnen hebben om dat te bewaken. En als ze daarvoor kiest dan moet ze dat ook goed doen. En blijven doen. Niet zoals nu bij P3.

 • Dirk jongen, dan zijn we het helemaal met elkaar eens. :-P

  Behalve dan over Hans Flupsen, das een held. Niemand die zo mooi kennis van zaken veinzen als hij. Vooral briljant als hij gasten heeft die dat door hebben: heerlijke tv!

 • Dennis:

  Hmmm dillema, ik vind Jan Smit lachen maar de gemeente Purmerend daarentegen … immers ….. daarentegen ….

 • Dirk:

  Ghaa! Nouw we horen het wel al je er uit bent. :)

 • [...] Jantje Smit mag van mij van de publieke omroep verdwijnen. Het voegt namelijk niks toe. Als overheid stoppen we geld in een programma dat ook bij de commerciële zenders een plaats vindt. Jantje Smit laten optreden in P3 voegt wel iets toe. Behalve die twee keer per jaar dat er op de koemarkt een volksfeestje is heeft het Nederlandse lied geen plek. Daar moet je dus het podium voor openstellen. En in tegenstelling tot het echte-leven-zeep programma bij de Tros, gaat Jantje P3 geld opleveren. Vrijdag George Clinton, zaterdag Jantje Smit en daarna een danceparty. Ik zie niet in wat daar mis mee is. Ik ga naar George Clinton. [...]

 • Dennis:

  ik denk dat jantje goedkoper is

 • Dirk:

  Een kaartje? Of om te programmeren?

Reageer

Archief