AOW. Komt er een politieke afrekening?

Dat mag ik hopen. Elsevier hoopt met mij mee. Fuck de Babyboomer!

Morrelen aan de AOW was lang een politiek taboe. Begrijpelijk. In 1994 stelde CDA-lijsttrekker Elco Brinkman voor de AOW-uitkeringen te bevriezen. Het leverde zijn partij in de daaropvolgende verkiezingen een historische nederlaag op. Het CDA moest twintig zetels inleveren en kwam voor het eerst in tachtig jaar in de opposistie. Daarna durfde geen kabinet zijn vingers nog te branden aan de AOW. Tot nu. Hoe groot is de kans dat de kiezer de huidige coalitie afstraft?

Door 55-plussers buiten de verhoging van de AOW-leeftijd te houden, heeft het kabinet er in elk geval voor gezorgd dat de babyboomgeneratie niets zal merken van de hogere pensioengerechtigde leeftijd.

De twee miljoen babyboomers vormen samen verreweg de grootste generatie en de stem van de babyboomers wordt in Den Haag gevreesd. Maar door de kosten van de vergrijzing nu te leggen bij iedereen jonger dan 55 jaar, haalt het kabinet zich mogelijk de wrok van een veel grotere groep op de hals. Bij de eerstvolgende landelijke verkiezingen in 2011 telt Nederland ruim acht miljoen stemgerechtigde Nederlanders onder de 55, tegen nog geen 4,5 mijoen 55-plussers.

Komt er geen politieke afrekening in 2011 dan kan die bij latere verkiezingen, naarmate de invoering van de hogere pensioengerechtigde leeftijd dichterbij komt, alsnog volgen. Tot 2020, het jaar dat de hogere AOW-leeftijd ingaat, zijn er nog drie Tweede Kamerverkiezingen (2011, 2015 en 2019).

(Gheghe)

1 reactie op „AOW. Komt er een politieke afrekening?“

  • theo van unen:

    hee balkie en woutertje probeer de aow weg te halen bij de hoge inkomens deze hebben het echt niet nodig pure verspilling en probeer het eens na te doen vanaf je 14 de jaar hard lichamelijke arbeid te doen en dan door te werken tot 67 jaar

Reageer

Archief