GeenStijl

Echt ongelofelijk hoe spastisch de ‘oude media’ reageert op GeenStijl.nl. Al maanden volg ik met een glimlach de betogen van ’oude media’ journalisten. Bijvoorbeeld van de Volkskrant (GS:azijnbode) of van jonge politici die doen alsof ze grijs zijn (Diederik Samson) om GeenStijl.nl toch vooral niet serieus te nemen. Ze weten er geen raad mee.

Het hoogtepunt was dit weekend wel de heisa rond het inmiddels beroemde Vogelaar-item van Rutger, de videoverslaggever van GeenStijl. Een aantal reacties gequote door GeenStijl.nl… Acteur Leopold Witte, kom er maar in: ‘Ik vind het een walgelijk filmpje. Walgelijk, de populariteit die daarvan uitstraalt. Dat een politicus die inhoudelijk bezig is zich DAAR mee moet bezig houden.’ Presentator en onafhankelijk journalist Stephan Sanders vult aan: ‘Ik zag dat filmpje, ik dacht A. Dit noemt zich journalist, dat kan helemaal niet, maar minister Vogelaar wordt er buitengewoon sympathiek door.’ En tot slot mag ook Diederik Samsom (PvdA) zijn licht laten schijnen: ‘Ik ken die Rutger een beetje. Die staat ook altijd te zieken bij de biologische barbeque. Ik kan er wel goed tegen, maar het is een ongelofelijke eikel. Je moet hem gewoon een sneer geven, afserveren en wegwezen.’ Of onders deze wel van Francisco van Jole, die zichzelf internetjournalist noemt en dus eigenlijk een collega is van Rutger: “Dit is een GeenStijl-truuk, je begint met de valse beschuldiging als vraag. ‘Staat u nu stevig in uw schoenen nu u een spindocter heeft?’, dat is een onbeleefde vraag als dat niet zo is.” Maar ja, Francisco heeft dan ook zelf nog last van een een traumatische ervaring.

De vragen die Rutger van GeenStijl stelt zijn helemaal niet raar. Misschien is de vorm wat ongebruikelijk. Uit de vorm blijkt wellicht minder respect? Misschien minder respect dan een minister verdient? Aan de andere kant kunnen journalisten van het establishment er ook wat van. Hun gluiperige sarcastische manier van vragen is alleen meer geaccepteerd. Misschien wel omdat er een bordje ‘Den Haag Vandaag’ of  ’NOS’ op hun microfoon zit geplakt.

Reageer

Archief