Buiten spel

Net weer ruim €185 overgemaakt naar de VGZ. De instantie die ervoor zorgt dat ik de best mogelijke zorg krijg. Tenminste, dat willen ze ons doen geloven. De werkelijkheid lijkt een beetje anders te gaan. Nu ieder jaar de premie meer stijgt en het eigen risico steeds hoger wordt zet je dat steeds meer aan het denken. Wat krijg ik er eigenlijk voor? Je zou verwachten dat de zorg waar je aanspraak op kunt maken gelijk blijft of zelfs beter zou worden. Maar ook dat is niet waar. Ik ben chronisch ziek en heb met enige regelmaat medicatie en andere zorg nodig om nog van enig nut te kunnen zijn op deze boerderij die wij thans Nederland noemen.

Maar steeds meer bekruipt mij een gevoel. Een gevoel dat bevestigd lijkt te worden als je alle maatregelen over een wat langere periode eens nuchter bekijkt. Ze zijn bezig mij (en alle andere zieken en gehandicapten) langzaam maar zeker buiten spel te zetten. Enerzijds moet ik zoveel mogelijk blijven meedoen met het maatschappelijk leven (steeds kortere en lagere uitkeringen als prikkelmaatregel om een baan te vinden) en anderzijds het zo duur maken van (broodnodige!) zorg zodat het voor een steeds groter wordende groep bijna onmogelijk word gemaakt nog iets van je leven te maken.

Eigenlijk betaal ik zodat de nu nog gezonde mens zo gezond mogelijk kan blijven. Er wordt niet gezorgd voor de zwakkeren in deze samenleving. Kreten als ‘saamhorigheid’ en ‘de verantwoordelijkheid meer bij onze naasten leggen’ zijn loos en aanmatigend. Want dezelfde saamhorigheid en bereidwilligheid om mantelzorg te verlenen verdwijnt met rasse schreden door de maatregelen vanuit ons kabinet. Mensen hebben geen tijd, werken zelf een slag in de rondte om rond te komen, hebben gezinnen en behoefte aan tijd voor zichzelf. Het kabinet roept op tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid en saamhorigheid maar stimuleert de afstomping en het verval.

Waar eindigt dit? Wanneer worden we wakker en realiseren we dat wij de macht hebben? En niet dat handjevol tuig wat zich regeerders noemt?
Wanneer stoppen we de verloedering en worden we weer echt Mens?

De therapieen die mij helpen worden bijna niet meer vergoed. Ook niet in de allerduurste aanvullende verzekering die ik heb afgesloten. Verzekeringsvoorwaarden worden strikter en het wordt steeds moeilijker om nog iets vergoed te krijgen. Ik geloof dat ik volgend jaar maar de goedkoopste basisverzekering neem en lekker mijn eigen weg ga volgen. Doen wat goed voor mij en mijn naasten is. Melkkoe af zijn…

Reageer

Archief