leeftijdscontrole op afstand.

Ik wilde vandaag bij mijn slijter 3 koude biertjes meenemen. Dat was geen probleem maar of ik dan wel even met mijn tronie in de camera wilde kijken van de Ageviewer. Ehhhh come again? stamelde ik.

Ja zei de slijter dat moet en zonder dat u leeftijd gecheckt is, mocht hij mij geen koude blikjes bier meegeven. Maar is dat verplicht dan, vroeg ik. Nee, nog niet, zei de slijter. Het moet nog door de 2de kamer maar wij zijn de eerste die het gaan gebruiken. Ik zei maar slijter ik zie er toch niet zo goed uit dat u mij jonger schat dan 18 (ik ben in de 40!) ik wilde desnoods mijn ID kaart laten zien zodat hij in 2 seconden kon zien wat hij allang wist. Maar nee, hij bleef onverbiddelijk.

Want hij als slijter, zo zei hij, wilde niet verantwoordelijk zijn voor coma-zuipende jongeren of alcoholisme. Waarop ik vriendelijk opperde dat het wellicht een beter idee had geweest om geen slijterij te beginnen. Want als ik 5 kratten bier koop en die vervolgens aan de jeugd doorverkoop is het comazuipen niet opgelost. Maar dat is strafbaar zei de slijter. “Ja, dus?”, zei ik. Voor moord krijg je tegenwoordig bijna een taakstraf en de politie heeft nu al geen tijd om aangiftes op te nemen, laat staan iedereen op leeftijd te controleren wat betreft drank.

Ik gaf aan dat ik vind dat dit soort apparaten zijn doel een beetje voorbij gaan, ik bedoel wat is nou sneller dan even iemand aankijken en bij twijfel naar ID, die iedereen verplicht op zak moet hebben, te vragen. En wat gebeurt er precies met deze info.

Volgens de slijter was het allemaal in orde en zou de informatie nergens opgeslagen worden en gelijk vernietigt. Hmmmm, jaja. Op de vraag hoe hij mij dit kon garanderen zei hij precies wat in de bijgeleverde folder stond. Dus ik begon even te lezen.

Het begint al met een tranentrekkende maatschappelijke verantwoordelijkheid:

Wij als verstrekkers van alcohol, willen natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor drankmisbruik door jongeren/minderjarigen. Een sluitend leeftijdscontrolesysteem kan ons daarbij helpen . Daarom heeft het leeftijdcontrolesysteem ‘Ageviewers’ die lastige taak van de kassamedewerkers overgenomen. Dankzij dit systeem wordt voorkomen dat jongeren / minderjarigen bij ons alcohol kunnen kopen.

Dit laatste is natuurlijk gewoon bullshit, je laat gewoon iemand die 18 is jouw alcohol kopen en geen Ageviewer die dit tegenhoudt. Onderaan de folder staat met grote letters: Er kunnen geen beelden worden opgeslagen.

Nou werd dat ook gezegd van die luchthaven scanners, maar achteraf bleek men te kwartetten met de foto van de tieten van mevrouw a uit b die net door de scanner gegaan was. Dus laten we even de achterkant lezen van de folder van deze Ageviewer.

Geachte klant,
Blablabla, natuurlijk doen wij aan leeftijdscontrole, aangezien ze maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel hebben staan, maar dat is minder eenvoudig dan men denkt.

Hoezo niet eenvoudig? Mis ik iets? je kijkt of iemand ouder dan 18 is en bij twijfel vraag je om ID. 2 seconden werk, what’s the problem?
Hoe werkt zo’n ageviewer die geen info bewaard, omdat deze volgens de slijter geen connectie naar buiten heeft behalve dan het internet? De folder gaat verder :

Met ageviewers wordt de leeftijd op afstand gecontroleerd. Vanuit een met een camera voorzien kastje bij de kassa komt de klant , na een druk op de knop , in beeld bij een extern leeftijdscontrolecentrum. Hier wordt beoordeeld of de klant de vereiste leeftijd heeft. Is dit duidelijk het geval, dan kan meteen worden afgerekend. Dit proces duurt ongeveer 3 seconden.

Bij de geringste twijfel wordt de koper gevraagt een legitimatiebewijs te tonen aan de ageviewer.

Als klant heeft u natuurlijk een keuze, u bent namelijk niet verplicht om aan deze leeftijd controle mee te werken. In dat geval kunt u de gewenste artikelen echter niet meenemen.

Zucht, dit land begint met de dag gekker te worden. Welke zieke vrucht heeft in godsnaam besloten dat het sneller en veiliger is om een externe medewerker op afstand iets te laten doen wat jij als slijter vele male sneller kan. Want die 3 seconden is natuurlijk bullshit. En wat is hiervan in godsnaam het nut? En als mijn gegevens via internet naar een externe partij worden verstuurd kan deze ook worden opgeslagen.

Moraal van dit verhaal?

De slijter is een klant kwijt, want ik haal mijn koude biertjes gewoon zonder poespas bij de snackbar die mij al verzekerde dat er geen wettelijke verplichting was voor hem om zo’n belachelijk apparaat aan te schaffen. En de jongen in de snackbar wist mij te vertellen dat hij laatst 5 minuten voor die camera gestaan heeft en alsnog zijn ID moest laten zien.

Reageer

Archief