Drecul: Cold Reading

Een heus schandaal is gaande in de wereld van TV-mediums. Wat is het geval, Char beschuldigt Derek Ogilvy van oplichterij. Hij zou volgens Char nabestaanden niet de juiste boodschap doorgeven.

Het moet niet gekker worden. Ik kan u vertellen dat beide ‘mediums’ de boel flessen. Ze maken namelijk gebruik van een trucje, genaamd Cold Reading.
Is het u ook wel eens opgevallen dat overledenen in de geestenwereld hele verhalen kunnen vertellen aan de nabestaanden via het medium, maar als ze zich aandienen zij hun naam nooit weten? Heeft u ooit wel eens een geest horen zeggen: Ik ben Jack uit Amsterdam en kom hier voor mijn vrouw Annie?
Ik ook niet, in plaats daarvan weet de geest in kwestie hooguit een letter waarvan hij vermoed dat deze in zijn naam voorkomt. Dus vandaar dat Char altijd begint met de zin: Ik krijg iemand door die zijn naam begint met de letter J.

Cold Reading dus: een methode om, zonder werkelijk iets over de gesprekspartner te weten, bij die gesprekspartner de indruk te wekken dat men wel iets over hem weet.
En dit trucje kun je leren.

Cold Reading werkt volgens een aantal regels.
Alle ja’s zijn een hit, alle nee’s worden met een ‘ja maar’ tot ja gebogen.

Bijvoorbeeld:

Ik: heeft u een hond gehad?
persoon: nee (geen hit)
ik: mischien geen hond maar een ander huisdier.
persoon: ja, een kat. ( wel een hit).

Het menselijk brein zit zo in elkaar, dat het voorbeeld hierboven als een 100% hit herinnerd word terwijl dit in werkelijkheid niet zo is.

Verder wordt er gebruik gemaakt van statements die voor ieder persoon gelden.

Zoals: Je bent zowel introvert als extrovert en daarmee bedoel ik dat je je niet snel in het middelpunt van de belangstelling plaatst in de buurt van vreemden maar de kat uit de boom kijkt. Maar als je mensen eenmaal vertrouwd dan kun je ook heel extrovert zijn. Deze stelling geld voor menig persoon.

Derren Brown heeft geëxperimenteerd met Cold Reading:

Hieronder valt Derek door de mand bij een test van James Randi:

Reageer

Archief