Stop met tanken bij BP! (Update)

Vier vaten per seconde stroomt er uit het BP lek in de golf van Mexico. En niet alleen olie maar ook gassen, zoals methaan. Deze gassen verdrijven de zuurstof uit het water met alle gevolgen van dien voor het ecosysteem. Dit is een olieramp van een omvang die we niet eerder meegemaakt hebben. Zeker niet op deze diepte. Op geen enkele manier te vergelijken met bijvoorbeeld een ramp met een olietanker.

De schade aan de natuur is dus niet te overzien. Om het allemaal nog even erger te maken, wordt er een uiterst giftige en kankerverwekkende substantie op de olie gesproeid, genaamd Corexit, om de olie op te lossen. Ondanks herhaaldelijk verzoek van de Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA daar me te stoppen, gaat BP gewoon door wegens het ontbreken van een alternatief.

En wat is de reactie van BP eigenlijk in dit hele verhaal? Eerst zou het zo’n vaart niet lopen met de milieuramp verkondigde de topman van BP. Vervolgens lopen ze met cijfers te goochelen: 5000 vaten per dag volgens BP minstens 70.000 tot een miljoen volgens milieu experts. Gauw nog even het vingertje wijzen naar een ander bedrijf betreft de schuldvraag en klaar is Kees. Knap staaltje van damage control. Hebben ze bij BP dan helemaal geen moraal?

Nee, kennelijk niet, want algemeen directeur van BP, Tony Hayward is bang voor een imago probleem. Misschien moeten we Tony een handje helpen om BP van het imago probleem af te helpen en gewoon een week of een maand of whatever it takes niet meer tanken bij BP.

Heeft BP dan alleen schuld hierin? Nee natuurlijk niet. Uiteindelijk draait het allemaal weer om geld en heeft de Amerikaanse overheid, BP gewoon een vergunning verleent tegen de adviezen van wetenschappers in. Het booreiland van BP lag namelijk niet alleen op een breuklijn maar ook is de zeebodem in de golf van Mexico vulkanisch gebied. Niet echt slim om daar eens lekker de boel op stelten te zetten. Er gaan zelfs geruchten dat de bodem vandaag ingezakt is en er nu een soort van olievulkaan is ontstaan.

Dit zijn echter alleen speculaties, de realiteit is helaas al desastreus genoeg.

Update: Nog steeds wil het maar niet lukken om het gat te dichten.
Het lijkt alleen nog maar erger te worden.

Er is een tweede olievlek gevonden die zo’n kilometer onder het wateroppervlak drijft en zo’n 35 kilometer lang is. Geleerden denken dat dit komt door het sproeien met het giftige goedje Corexit.

Reageer

Archief